Wat is een echte Bed & Breakfast?

``Let's spend a night together``

Bed and Breakfast’ (B&B in het kort) is vooral bedoeld voor een verblijf van één of twee nachten. Bed and Breakfast’ is dus precies wat het beschrijft, een bed and breakfast Een bed voor de nacht en een ontbijt om je op gang te helpen in de ochtend. De meeste B&B’s hebben hun eigen unieke manier om dit aan te bieden. Dus, wat is een echte Bed and Breakfast?

Om eerlijk te zijn, het is niet gemakkelijk om een precieze definitie te geven en het vereist iets meer uitleg. In het licht van de formele definitie is een Bed & Breakfast eenvoudigweg een bed voor de nacht en ontbijt om je dag te beginnen. Deze blogpost is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk om onze positie als een authentieke B&B nader aan je uit te leggen.

Een echte Bed and Breakfast biedt bijvoorbeeld onderdak aan reizigers voor recreatie of voor zaken, die laat in de middag of vroeg in de avond aankomen, uit eten gaan in een nabijgelegen restaurant, culturele evenementen, theaters of films bezoeken, en later op de avond terugkeren. Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt in de ochtend vervolgen ze hun reis. Natuurlijk kun je in een B&B ook een mid-week of lang weekend verblijven. In Tilburg is genoeg te beleven om een langer verblijf van enkele nachten te rechtvaardigen.

Reserveer nu bij ons
B&B-Tilburg House front, view from the Tivoli-park

Dus als je vraagt, om deze definitie wat meer te verduidelijken, dan we zouden willen toevoegen dat een Bed and Breakfast een kleinschalige accommodatie is die overnachtingen en ontbijt biedt, zoals we al hebben opgemerkt. Bovendien zijn Bed and Breakfasts vaak gevestigd in privéwoningen. De accommodatie wordt beheerd door de eigenaar van het pand, vaak samen met hun partner, en meestal wonen de gastheren en gastvrouwen in het huis en zullen je vragen de huisregels in acht te nemen.

Ontvangst en inchecken

B&B’s hebben mogelijk geen traditionele receptiebalie zoals hotels. In plaats daarvan communiceren gasten meestal rechtstreeks met de eigenaren/gastheren om de inchecktijd te regelen of specifieke verzoeken te doen. Incheckprocedures in B&B’s vinden meestal op vaste tijden plaats, wat verschilt van hotels die vaak een receptiebalie hebben die 24 uur per dag geopend is. Als de eigenaren ter plaatse aanwezig zijn, kunnen ze aan individuele aankomsttijden tegemoetkomen, waardoor het incheck proces persoonlijker wordt en tijd-sensitief.

Persoonlijk en servicegericht

Bed & Breakfasts zijn daarom persoonlijk en weerspiegelen de persoonlijkheid en passie van de eigenaren. Dit maakt deze accommodaties telkens weer fascinerend en uniek. Dat maakt het categoriseren van Bed & Breakfasts moeilijk. Elke B&B heeft zijn eigen speciale kenmerken, en daar ligt hun charme. Ze zijn kleinschalig, waardoor uitstekende service mogelijk is. Ze bieden bijvoorbeeld huisgewassen beddengoed en meestal zijn er zelfgemaakte producten bij het ontbijt. De gastenkamers zijn meestal compact maar voorzien van alle luxe en met alle comfort dat je je wenst.

B&B-Tilburg-Red-Corner-Suite-round-bed-215cm

Privacy en quality time

Bovendien, als je privacy op prijs stelt, is een Bed and Breakfast een uitstekende keuze. De meeste B&B’s liggen discreet verscholen en respecteren je privacy. Ze zijn geen overvolle toeristische hotspots met talloze personeelsleden. Bed and Breakfasts zijn perfect voor ontspanning en ‘quality time’ samen. Ben je op zoek naar een bijzondere B&B voor een romantisch weekendje weg om tot rust te komen? Wil je een wandeling maken in de natuur of een fietstocht maken om het omliggende platteland te verkennen? Bijvoorbeeld met een La Trappe Fietsrouten.

Als eigenaren van B&B Tilburg Gust van Dijk handelen wij volgens deze beschrijvingen zoals hierboven genoemd. Als we de kans krijgen, richten we ons op jouw voorkeuren om een comfortabel verblijf te garanderen en streven we ernaar om jouw bezoek een lonende en positieve ervaring te maken om te onthouden. Uiteindelijk streven we er als gastheren naar om ‘quality time’ voor onze gasten te creëren.

Persoonlijk welkom

De B&B-host geeft je niet alleen een persoonlijk warm welkom, maar de gastheren heten je ook welkom in hun huis. Ze geven uitleg over bediening van voorzieningen, opmerkelijke historische feiten of details over de accommodatie, de stad en de regio. Benadrukken de attracties van de stad. Ze zijn wat we “de lokale expert” noemen en hebben gedetailleerde kennis over hun gebied of stad. Als je het vraagt, fungeren ze als je ‘lokale gids’ en geven ze tips over het gebied, zoals wat je kunt bezoeken en waar je het restaurant kunt vinden met jouw voorkeur voor smaak en sfeer.

Wij informeren je over de hoogtepunten van Tilburg en de omgeving op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Met deze tips krijg je de kans om de Tilburg en regio te verkennen als een ‘local’ en ontdek je plaatsen die je normaal gesproken over het hoofd zou zien. Op deze manier zal je verblijf ongetwijfeld aan kwaliteit winnen en je uitstapje als vanzelf beter en verrassende verlopen.

Wat zijn de verschillen tussen Bed & Breakfast en een Hotel?

Een B&B is kleinschalig en veel persoonlijker. Het heeft geen bar, maar de gastheer kan je wel een koffie of drankje aanbieden. Er is geen restaurant en het is meestal gevestigd in iemands huis. Een B&B legt de nadruk op een kwalitatief verblijf, quality time, een comfortabel bed en een heerlijk ontbijt. Het ontbijt wordt meestal geserveerd in een ‘gemeenschappelijke’ ruimte, zoals de eetkamer of de salon.

Een hotel daarentegen biedt een breder scala aan diensten. Het heeft een bar en je kunt lunchen en dineren in het restaurant. Ze bieden een ontbijtbuffet en zorgen voor overnachtingsmogelijkheden. Hotels zijn anoniemer en vaak groter, met liften en lange gangen waar je meer moet lopen. Mensen verblijven meestal in grotere aantallen in hotels en er zijn medewerkers die verschillende taken uitvoeren, van receptie tot bediening. Aan alle voorzieningen in hotels hangt natuurlijk wel een prijskaartje.

In een B&B kun je zowel voor één nacht maar ook een periode verblijven. Net als in een hotel biedt een B&B verblijf aan voor een meerdere nachten, voor als je bijvoorbeeld een meerdaags evenement of festival wil bezoeken.

B&B-Tilburg kijkje in de gastensalon

Duurzaam toerisme

Steeds meer reizigers hechten veel belang aan duurzaam toerisme en kiezen daarom voor een Bed and Breakfast. B&B’s hebben minder negatieve impact op het milieu, de mensen, de natuur en de lokale cultuur. Ze zijn vaak gevestigd in bestaande gebouwen, waardoor er geen nieuwe constructiewerken nodig zijn. Veel B&B’s hebben gedecentraliseerde duurzame maatregelen door gevoerd om het energieverbruik te minimaliseren, zoals het installeren van zonne-energiesystemen, het verbeteren van isolatie en het uitvoeren van strikte afvalscheiding. Check hier ons duurzaamheid beleid.

“Let’s Spend the Night Together” is een nummer geschreven door Mick Jagger en Keith Richards en oorspronkelijk uitgebracht door de Rolling Stones in 1967.

De eigenaar hoeft geen drastische maatregelen te nemen om een ervaring te creëren: een verblijf in een Bed & Breakfast is een ervaring op zich. Dankzij hun duurzame karakter zijn Bed and Breakfasts ook aantrekkelijk voor bedrijven en zakenreizigers. Overigens is al één op de drie B&B-gasten een zakenreiziger. Voor hen is het prettig om na een lange dag in een anonieme vergaderzaal of groot congres ‘thuis te komen’ in een Bed and Breakfast met een huiselijk karakter.

B&B-Tilburg Ontvangst met een kopje thee op het terras

Is er een B&B voor ieders smaak?

Omdat er zoveel verschillende, leuke Bed & Breakfasts zijn, kun je altijd een accommodatie vinden die precies biedt wat jij zoekt. Heb je zin in de gezelligheid van een dorp, de uitgestrektheid van het platteland of de bruisende sfeer van een grote stad? Wil je je ontspannen of een actieve vakantie in de natuur doorbrengen? Het kan allemaal perfect gecombineerd worden met een Bed and Breakfast verblijf. Kies voor een trendy gastenkamer in de stad, met winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden om de hoek. Retro-nostalgie van de jaren twintig en dertig? Boek een monumentaal pand aan zee, een ecologische boerderij met een wijngaard of een chalet in het bos. Wat jouw reisplannen ook zijn, je kunt jouw perfecte verblijf vinden in een Bed and Breakfast.

Wie is er betrouwbaarder?

Wel, het is moeilijk om betrouwbaarheid te definiëren, maar aangezien een B&B kleinschaliger en persoonlijker is en je direct zaken doet met de eigenaren, geven wij de voorkeur aan een Bed and Breakfast, boven die van een tussenliggend boekingsplatform of een hotelketen. Maar natuurlijk er zijn ook goed functionerende hotels met een betrouwbare service. Dat gezegd hebbende, over reinheid en hygiëne gesproken, zouden we ook hier een B&B boven de scores van een hotel plaatsen, waar onderbetaald personeel het schoonmaken moet verzorgen in een te korte tijdspannen.

Wat is goedkoper; een B&B of een Hotel?

Goedkoop komt met een waarschuwing, zoals het Nederlandse gezegde luidt: “Goed-Koop is Duur-Koop” wat betekent dat goedkoop uiteindelijk duurder is. Een lage prijs is een slechte indicator als de kwaliteit belangrijk is. Dat gezegd hebbende, komt alles met een prijs. Sommige B&B’s zullen de spotprijzen van een hotel overstijgen, maar in de meeste gevallen zullen hotels met hun ‘vliegtuig-stoel-prijs-strategie’ voor hun kamerprijzen de B&B-kamerprijzen overstijgen. En daarbij, zoals we al opgemerkt hebben, hangt aan alles in een hotel ook nog een prijskaartje.

B&B-Tilburg, City Park Green Deluxe Room, Park view

Hoe kies ik die fijne B&B?

Denk na over wat je wensen zijn. Welke eigenschappen of kwaliteiten wil jij van de accommodatie waar jij je verblijf wil doorbrengen? Moet het in de buurt zijn van een plaats die je ga bezoeken, op loopafstand van een theater, een muziekcentrum, het nachtleven of het treinstation? Op het platteland, in de natuur, dicht bij een wellnesscentrum? Vergelijk dan vervolgens jouw verlanglijstje met het aanbod; bekijk de foto’s, lees de begeleidende tekst, de aangeboden faciliteiten, vergelijk de prijzen met je budget. En niet in de laatste plaats, denk vooruit. Je bent waarschijnlijk niet de enige, die op een bepaalde datum een speciale keuze heeft laten vallen op die mooie accommodatie. Als er een speciaal evenement, een festival of een happening is, kan het zijn dat sommige accommodaties al vroeg voor een bepaalde datum zijn geboekt. Hier verergert het kleinschalige karakter van de B&B’s de concurrentie. Wees dus op tijd om je favoriete B&B te boeken, en wij (je gastheer of -vrouw) zorgen ervoor dat je een geweldig verblijf hebt.

Hoe boek ik die favoriete Bed and Breakfast?

Zoals we weten staan er veel B&B’s op boekingssites; zoals Booking dot com, AirBnB dot com, en zelfs de Nederlandse Bed and Breakfast organisatie: BedandBreakfastNederland dot nl. Ook die wordt tegenwoordig gerund door Booking dot com. Zoals Booking inmiddels ook Tripadvisor bezit. Alle bookingen verlopen zo lijkt het via dit paltform. Volgens ons is de beste manier echter nog steeds om de website van de Bed and Breakfast zelf te bekijken. Misschien zijn ze nog niet zo fancy en adaptief op mobiel, maar hun website verbindt je wel direct naar de gastheer. Bel het telefoonnummer voor extra informatie, of stuur een e-mail naar het opgegeven e-mailadres of vul het reserveringsformulier in, op hun website. En ja er zijn sommige B&B’s met websites, zo als de onze, die de mogelijkheid bieden om de beschikbaarheid te controleren en direct online te boeken.

Controleer ook of er certificeringen en beoordelingen zijn. Je zou kunnen denken dat Tripadvisor nog steeds een vrij betrouwbare indicator hiervoor is. Het probleem is wel sinds Corona is gekomen, Booking is gestopt met het tonen van de categorie B&B, dus je krijgt geen B&B’s meer te zien op Tripadvisor als je niet precies de naam van de B&B intikt in het zoekvenster. Ja, Booking gedraagt zich steeds meer als een arogante monopolist. Gelukkig hebben wij onze eigen website. Wil je ze verslaan, type dan bij Google in het zoekvenster: “Bed and Breakfast [naam van de stad die je wil bezoeken]” en wat lager in del ijst na de advertenties vindt je B&B’s met hun eigen website.

Bed and Breakfast Tilburg city-centre Gust van Dijk at your service

Redenen te meer waarom zoveel reizigers met plezier voor een B&B’s kiezen als hun favoriete vorm van accommodatie. Dus, boek je verblijf in een B&B. Wil jij Tilburg wilt ontdekken, boek dan je verblijf in Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk.

Reserveer bij ons

Samengevat is een B&B

 • Definitie:
  Een B&B wordt beschreven als het aanbieden van een bed voor de nacht en ontbijt in de ochtend.
 • Kleinschalig en persoonlijk:
  B&B’s zijn kleinschalige accommodaties gelegen in privéwoningen. De eigenaren of gastheren wonen meestal ter plaatse en voegen een persoonlijke touch toe die hun persoonlijkheid en passie weerspiegelt.
 • Uitstekende service:
  Het kleine aantal kamers zorgt voor uitstekende service en aandacht voor detail.
 • Unieke kenmerken:
  Elke B&B heeft zijn eigen speciale kenmerken, zoals speciale thema’s, interieurindelingen of historische betekenis. Deze unieke kenmerken dragen bij aan de charme en individualiteit van elke B&B.
 • Lokale ervaring:
  B&B-hosts hebben kennis van de lokale omgeving en kunnen tips en aanbevelingen geven om het verblijf van de gasten te verbeteren.
 • Privacy en quality time:
  B&B’s bieden privacy en een meer ontspannen sfeer in vergelijking methotels, waardoor ze geschikt zijn voor stellen of individuen die een rustig verblijf zoeken.
 • Prijzen:
  B&B’s hanteren een inclusieve prijsstructuur waarbij de kamerprijs het ontbijt omvat, in tegenstelling tot hotels waar extra kosten kunnen gelden voor diensten zoals ontbijt, koffie, parkeren en gebruik van faciliteiten, wat aanzienlijke invloed kan hebben op de totale kosten van het verblijf.

Door te kiezen voor een Bed and Breakfast geniet je niet alleen van een comfortabele en unieke accommodatie-ervaring, maar ondersteun je ook duurzamere vormen van toerisme.

B&B-Tilburg Tivolipark in maart, Magnolia waterval