Wat is een echte Bed & Breakfast?

``Let's spend a night together``

Bed and Breakfast’ (B&B in het kort) is vooral bedoeld voor een verblijf van één of twee nachten. Bed and Breakfast’ is dus precies wat het beschrijft,
een bed and breakfast – maar de meeste B&B’s doen dit op hun unieke manier. Dus, wat is een echte Bed and Breakfast? Kortom, om eerlijk te zijn is het niet eenvoudig om een precieze definitie te geven en moet er wat meer uitleg worden gegeven. In het licht van de formele definitie is een Bed & Breakfast alleen dat: bed and breakfast. Een bed voor de nacht en een ontbijt om je ’s morgens aan het werk te zetten. Een Bed and Breakfast biedt onderdak aan bijvoorbeeld reizigers voor vrije tijd of zaken, die aankomen in de late namiddag of vroege avond, die uit eten gaan naar een nabijgelegen restaurant, een cultureel evenement bezoeken, het theater van de film bezoeken en later op de avond weer inchecken. Na een goede nachtrust en een goed ontbijt in de ochtend zijn ze weer op weg.

B&B-Tilburg House front, view from the Tivoli-park

Verblijf in een particulier familiehuis

Dus als je vraagt, om deze definitie wat meer te verduidelijken, dan we zouden willen toevoegen: Bed and Breakfasts zijn kleinschalige logiesaccommodaties die, zoals we al bespraken, een overnachting en ontbijt bieden. Naast dat ze kleinschalig zijn, zijn Bed and Breakfasts vaak gesitueerd in particuliere gezinswoningen. De accommodatie wordt dus gerund door de eigenaar van de woning, vaak samen met hun partner en meestal wonen de gastheer en -vrouw in het huis. Bed & Breakfasts zijn persoonlijk; ze weerspiegelen de persoonlijkheid en de passie van de eigenaren. Dit maakt ze fascinerend en elke keer weer anders. Dat maakt het zo moeilijk om Bed & Breakfasts te categoriseren. Elke B&B heeft zijn eigen bijzondere kenmerken. De B&B’s hebben dan ook vooral hun charme te danken aan hun kleinschalige en persoonlijke karakter, bijzondere thema’s of de indeling en selectie van het interieur. Omdat ze zo weinig kamers hebben, kun je rekenen op een uitstekende service. Ze verzorgen zelf het wassen van het beddengoed en serveren vaak speciale huisgemaakte producten bij het ontbijt. De gastenkamers zijn meestal compacte, maar luxe accommodaties, met alle comfort die je je wenst.

B&B-Tilburg-Red-Corner-Suite-round-bed-215cm

De B&B-host geeft je niet alleen een persoonlijk warm welkom, maar de gastheren heten je ook welkom in hun huis. Leg de opmerkelijke historische feiten of details van de accommodatie uit. Hij of zij is wat wij noemen “the local in the know”, en kent zijn of haar omgeving of stad tot in detail. Desgevraagd geven ze je tips over de omgeving, wat je kunt bezoeken of waar je de restaurants met jouw favoriete smaak en sfeer kunt vinden. Met deze tips krijg je de kans om de stad of het gebied te leren kennen als een local, en kom je terecht op plaatsen waar je normaal gesproken langs zou zijn gelopen. Op deze manier wordt jouw verblijf als bezoeker, bijna automatisch van een hogere kwaliteit. Bovendien houd jij van jouw privacy, een Bed and Breakfast is dan een uitstekende keuze. De meeste B&B’s zijn discreet weggestopt en respecteren je privacy. Geen massabijeenkomstpunt voor veel toeristen, geen grote aantallen verschillende personeelsleden om mee om te gaan.
Bed and Breakfasts zijn perfect om te ontspannen en samen tijd door te brengen. Ben jij opzoek naar een speciale B&B voor een romantisch weekendje weg? Wil je een wandeling maken in de natuur, een fietstocht om de omgeving te ontdekken? Vaak ligt er al een routekaartje voor je klaar in de Bed & Breakfast van je keuze en zijn er fietsen te leen.

Wat zijn de verschillen tussen Bed & Breakfast en een Hotel?

Een B&B is kleinschalig en veel persoonlijker. Een B&B heeft geen bar, maar de gastheer biedt u vast een drankje aan. Er is geen restaurant en meestal is het bij iemand thuis. Een B&B concentreert zich op het aanbieden van een kwaliteitsvol verblijf, ‘quality time’, een goed bed en een fijn ontbijt. Het ontbijt wordt meestal niet op de kamer geserveerd, maar in een ‘gemeenschappelijke’ kamer, zoals de eetkamer of de salon.
Een hotel biedt een breder scala aan diensten aan. Er is een bar en je kunt er lunchen, dineren in het restaurant, voor het ontbijt aanschuiven bij het buffet en slapen. Het is veel anoniemer en meestal groot, vijf verdiepingen hoog, met liften en lange gangen, afstanden om te overbruggen. Meestal verblijven er mensen in grote getalen en is er personeel voor verschillende taken, van de receptie tot de roomservice. En alle voorzieningen zijn voorzien van een prijskaartje. Een B&B is voornamelijk voor één nacht of een korte periode, een hotel biedt je ook verblijf aan voor een langere periode.

B&B-Tilburg kijkje in de gastensalon

Duurzaam toerisme

Steeds meer reizigers diel belang hecnten aan duurzaam toerisme en kiezen voor een Bed and Breakfast. B&B’s hebben geen negatieve invloed op het milieu, de mens, de natuur of de lokale cultuur. Ze worden meestal gehouden in bestaande gebouwen ,zodat nieuwbouw niet nodig is. Veel B&B’s hebben decentrale duurzame maatregelen genomen om disfunctioneel energiegebruik tegen te gaan, zoals het plaatsen van zonne-energie en isolatie. Check hier ons duurzaamheid beleid.

De eigenaar hoeft geen drastische maatregelen te nemen om een ervaring te creëren: een verblijf in een Bed & Breakfast is een ervaring op zich. Dankzij hun duurzame karakter zijn Bed and Breakfasts ook aantrekkelijk voor bedrijven en zakenreizigers. Overigens is al één op de drie B&B-gasten een zakenreiziger. Voor hen is het prettig om na een lange dag in een anonieme vergaderzaal of grote vergadering ’thuis te komen’ in een Bed and Breakfast met een huiselijk karakter.

B&B-Tilburg Ontvangst met een kopje thee op het terras

Is er een B&B voor ieders smaak?

Omdat er zoveel verschillende, leuke Bed & Breakfasts zijn, kun je altijd een accommodatie vinden die precies biedt wat jij zoekt. Heb je zin in de gezelligheid van een dorp, de uitgestrektheid van het platteland of de bruisende sfeer van een grote stad? Wil je je ontspannen of een actieve vakantie in de natuur doorbrengen? Het kan allemaal perfect gecombineerd worden met een Bed and Breakfast verblijf. Kies voor een trendy gastenkamer in de stad, met winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden om de hoek. Retro-nostalgie van de jaren twintig en dertig? Boek een monumentaal pand aan zee, een ecologische boerderij met een wijngaard of een chalet in het bos. Wat jouw reisplannen ook zijn, je kunt jouw perfecte verblijf vinden in een Bed and Breakfast.

Wie is er betrouwbaarder?

Wel, het is moeilijk om betrouwbaarheid te definiëren, maar aangezien een B&B kleinschaliger en persoonlijker is en je direct zaken doet met de eigenaren, geven wij de voorkeur aan een Bed and Breakfast, boven die van een tussenliggend boekingsplatform of een hotelketen. Maar natuurlijk er zijn ook goed functionerende hotels met een betrouwbare service. Dat gezegd hebbende, over reinheid en hygiëne gesproken, zouden we ook hier een B&B boven de scores van een hotel plaatsen, waar onderbetaald personeel het schoonmaken moet verzorgen in een te korte tijdspannen.

Wat is goedkoper; een B&B of een Hotel?

Goedkoop komt met een waarschuwing, zoals het Nederlandse gezegde luidt: “Goed-Koop is Duur-Koop” wat betekent dat goedkoop uiteindelijk duurder is. Een lage prijs is een slechte indicator als de kwaliteit belangrijk is. Dat gezegd hebbende, komt alles met een prijs. Sommige B&B’s zullen de spotprijzen van een hotel overstijgen, maar in de meeste gevallen zullen hotels met hun ‘vliegtuig-stoel-prijs-strategie’ voor hun kamerprijzen de B&B-kamerprijzen overstijgen. En daarbij, zoals we al opgemerkt hebben, hangt aan alles in een hotel een prijskaartje.

B&B-Tilburg, City Park Green Deluxe Room, Park view

Hoe kies ik die fijne B&B?

Denk na over wat je wensen zijn.Welke eigenschappen of kwaliteiten wil jij van de accommodatie waar jij je verblijf wil doorbrengen? Moet het in de buurt zijn van een plaats die je ga bezoeken, op loopafstand van een theater, een muziekcentrum, het nachtleven of het treinstation? Op het platteland, in de natuur, dicht bij een wellnesscentrum? Vergelijk dan vervolgens jouw verlanglijstje met het aanbod; bekijk de foto’s, lees de begeleidende tekst, de aangeboden faciliteiten, vergelijk de prijzen met je budget. En niet in de laatste plaats, denk vooruit. Je bent waarschijnlijk niet de enige, die op een bepaalde datum een speciale keuze heeft laten vallen op die mooie accommodatie. Als er een speciaal evenement, een festival of een happening is, kan het zijn dat sommige accommodaties al vroeg voor een bepaalde datum zijn geboekt. Hier verergert het kleinschalige karakter van de B&B’s de concurrentie. Wees dus op tijd om je favoriete B&B te boeken, en wij( je gastheer of -vrouw) zorgen ervoor dat je een geweldig verblijf hebt.

Hoe boek ik die favoriete Bed and Breakfast?

Zoals we weten staan er veel B&B’s op boekingssites; zoals Booking dot com, AirBnB dot com, en zelfs de Nederlandse Bed and Breakfast organisatie: BedandBreakfastNederland dot nl, wordt tegenwoordig gerund door Booking dot com. Zoals ze ook Tripadvisor bezitten, alle bookingen verlopen zo lijkt het via dit paltform. Volgens ons is de beste manier echter nog steeds om de website van de Bed and Breakfast zelf te bekijken. Misschien zijn ze nog niet zo fancy en adaptief op mobiel, maar hun website verbindt je wel direct naar de gastheer. Bel het telefoonnummer voor extra informatie, of stuur een e-mail naar het opgegeven e-mailadres of vul het formulier in, op hun website. En ja er zijn sommige B&B’s met websites de mogelijkheid bieden om de beschikbaarheid te controleren en direct online te boeken.

Controleer ook of er certificeringen en beoordelingen zijn. Je zou moeten denken dat Tripadvisor nog steeds een vrij betrouwbare indicator hiervoor is. Het probleem is wel sinds Corona is gekomen, is Boeking gestopt met het tonen van de categorie B&B, dus je krijgt geen B&B’s meer te zien op Tripadvisor als je niet precies de naam van de B&B intikt in het zoekvenster. Ja, Booking gedraagt zich steeds meer als een arogante monopolist en gelukkig hebben wij onze eige website.

Redenen te meer waarom zoveel reizigers met plezier voor een B&B’s kiezen als hun favoriete vorm van accommodatie. Dus, boek je verblijf in een B&B. Wil jij Tilburg wilt ontdekken, boek dan je verblijf in Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk.

B&B-Tilburg Tivolipark in maart, Magnolia waterval