Het Natuurhistorisch Museum Tilburg heeft in 2011 de tentoonstellingsruimte van het voormalige Scription omgetoverd tot een aantrekkelijke museumzaal.
Nu is voor het eerst het enorme potvisskelet (15 meter lang) te zien. Geïnspireerd door het enorme potvisskelet dat hier in Tilburg nieuw is geplaatst, gecombineerd met het thema van Vanitas. Deze post is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk en voor het eerst gepubliceerd op 8 februari 2018 en in 2023 geactualiseerd. Natuurmuseum Brabant is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Vanitas staat voor de onvermijdelijkheid van de dood en het relatieve karakter van aardse bezittingen. Bij de opening van deze tentoonstelling maakten twee Tilburgse kunstenaars naast de opening van deze nieuwe aanwinst van het museum nieuwe werken. Van der Loo maakte schilderijen voor de tentoonstelling, Van Vught sculpturen. Deze laatste gebruikte de onderwaterwereld als motief.
Vanitas is een terugkerend thema in de kunst.
Het woord vanitas is Latijn en betekent ijdelheid en leegte. Verbeeld wordt bijvoorbeeld met symbolen als schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen, zeepbellen, vervallen boeken, muziekinstrumenten, klokken of gevallen glazen, de ijdelheid, vergankelijkheid en betekenisloosheid van het aardse gevisualiseerd. ”Vanitas vanitatum, omnia vanitas” is een bekend gezegde uit het bijbelse boek van Prediker: “ijdelheid van ijdelheden, alles is ijdelheid”. Het schilderij vanitas heeft een protestants-christelijke oorsprong. Het moedigt de kijker aan om zich te concentreren op het eeuwige leven. Vooral in Nederland en Vlaanderen werd dit schilderkunstige thema in de 17de eeuw gebruikt.