Textielmuseum – Textiel Lab

Gerenommeerde workshop voor onderzoek

Het Textielmuseum/Textiellab in Tilburg heeft steeds meer naamsbekendheid bij liefhebbers en mensen die professioneel met textiel werken.

Over het TextielMuseum in Tilburg in het kort. Het is een museum dat zich specifiek richt op textielontwerp, beeldende kunst en industrieel erfgoed. Dat laatste vooral in de zin van de geschiedenis van de textielproductie en -industrialisatie in Tilburg in de 19e eeuw. Vervolgens gaat het in Tilburg vooral om de verwerking van wol. In het textielmuseum zie je hoe textiel wordt gemaakt in het TextielLab, een uniek ontwikkelingscentrum voor textiel. Ook kun je hier diverse exposities bekijken over historische en actuele thema’s op het gebied van textiel. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag.

Deze blogpost is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk.  Voor het eerst gepubliceerd op 8 februari 2018 en geactualiseerd in 2023. Vooral het annex TextielLab, de inmiddels gerenommeerde werkplaats voor onderzoek en gebruik van de nieuwste verwerkingstechnieken en nieuwe textielmaterialen. Bovendien weet het  ontwerpers en kunstenaars aan zich te binden voor een periode van onderzoek of werk. Natuurlijk weten de echte fans deze plek al feilloos te vinden voor workshops en bijeenkomsten.  Hierin staan ofwel de geschiedenis ofwel de nabije toekomst voor textiele toepassingen centraal.

Reserveer je verblijf bij ons
B&B-Tilburg-former Textielmuseum

Het voormalige TextielMuseum werd in 1958 geopend in een voormalige fabrieksvilla aan de Gasthuisstraat, maar is sinds 1985 gehuisvest in de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co. aan de Goirkestraat. Mommers & Co. was ooit een van de grootste werkgevers in Tilburg.

Na een grondige renovatie is het museum in mei 2008 met nieuwe allure heropend. Naast het informeren van bezoekers over de geschiedenis en de opkomst van de Tilburgse textielindustrie is het Textielmuseum echt een ‘werkend’ museum geworden met draaiende en producerende machines. Een museum met een werkplaats voor de ontwikkeling van ‘state of the art’ hedendaags textiel en een laboratorium voor ontwerpers en kunstenaars.

B&B-Tilburg The Art of Lace Textile Museum Tilburg

Tentoonstellingen over industrieel erfgoed en de nieuwste ontwikkelingen in textiel

In het verlengde hiervan maakt het Textielmuseum tentoonstellingen die vaak zowel een historische inslag hebben als gericht zijn op de nieuwste ontwikkelingen. Met inspirerende tentoonstellingen op het gebied van textieldesign, beeldende kunst en industrieel erfgoed, is er in het TextielMuseum in Tilburg brede aandacht voor textiel. Deze bijzondere combinatie maakt het museum zowel informatief als aantrekkelijk voor een bezoek.

Een van de voorbeelden van hoe dergelijke tentoonstellingen werken, waarbij de verbeelding echt aan het werk is, is de zomertentoonstelling “Under the Skin” in 2015. Nee, het is niet de eerdere (2013) SiFi-Horor film van regisseur Jonathan Glazer met Scarlett Johansson, maar een samengebrachte collectie van zowel sculpturen als grondstof textiel, die het midden houden tussen iets menselijks en iets dierlijks. De tentoonstelling Under the Skin in het Textielmuseum gaat over begrippen als kwetsbaarheid, leven, pijn en bescherming. Zodoende waren er naast sculpturen ook installaties en films van kunstenaars uit verschillende landen te zien.

In andere tentoonstellingen is het basismateriaal het uitgangspunt, zoals ‘zijde’ of de techniek, zoals bijvoorbeeld in de tentoonstelling over ‘kant’ in ‘The Art of Lace’.

B&B-Tilburg Textiel Lab - Textielmuseum overview

Textiel museum en Textiel Lab onder nieuwe directie

In 2023 heeft het Textielmuseum in Tilburg een nieuwe directeur gevonden. Errol van de Werdt, die sinds 1 november 2012 de functie van museumdirecteur bekleedde, werd in 2023 opgevolgd door Jochem Otten. Otten start per 1 april 2023 als directeur-directeur van Stichting Mommerskwartier, waar naast het Textielmuseum ook het Streekarchief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg deel van uitmaken. Hij volgt Errol van de Werdt op, die met pensioen gaat.

Jochem Otten gaat de impact van het Textielmuseum verder vergroten en zal de verwachte transitie en vernieuwing van het museum leiden. Otten (1972) heeft ruime ervaring met de renovatie van erfgoed, organisatieveranderingen en het managen van culturele instellingen. Sinds september 2015 is hij directeur van theater Het Speelhuis en De Cacaofabriek in Helmond, waarin een tentoonstellingsruimte voor beeldende kunst, drie bioscopen voor arthousefilms, een poppodium, brasserie en tien creatieve gezelschappen zijn ondergebracht. Hij heeft dus een aansprekende achtergrond om het museum voort te stuwen als producerend bedrijf.

Lees deze meer recente blogpost op onze website over het Textielmuseum

Kijk hier voor actuele informatie

Kijk voor het actuele programma op de website van het Textielmuseum.

https://www.textielmuseum.nl/tentoonstellingen/

B&B-Tilburg Textielmuseum installation view
B&B-Tilburg Frontview TextielMuseum

Op de fiets is het ongeveer een ritje van 10 minuten.

B&B-Tilburg-11 minutes-bike-ride-to Textielmuseum
Textiel Museum exploded view of the building