Het Textielmuseum/Textiellab in Tilburg heeft steeds meer naamsbekendheid bij liefhebbers en mensen die professioneel met textiel werken.
Vooral het annex TextielLab, het inmiddels gerenommeerde atelier voor onderzoek en gebruik van de nieuwste bewerkingstechnieken en nieuwe textielmaterialen, weet ontwerpers en kunstenaars aan te trekken voor een periode van onderzoek of werk. Uiteraard weten de echte liefhebbers deze plek al feilloos te vinden voor workshops en bijeenkomsten waarin de geschiedenis of de nabije toekomst voor textiele toepassingen centraal staat.
Het voormalige TextielMuseum werd in 1958 geopend in een voormalige fabrieksvilla aan de Gasthuisstraat, maar is sinds 1985 gehuisvest in de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co. aan de Goirkestraat. Mommers & Co. was ooit een van de grootste werkgevers in Tilburg.
Na een grondige renovatie is het museum in mei 2008 met nieuwe allure heropend. Naast het informeren van bezoekers over de geschiedenis en de opkomst van de Tilburgse textielindustrie is het Textielmuseum echt een ‘werkend’ museum geworden met draaiende en producerende machines. Een museum met een werkplaats voor de ontwikkeling van ‘state of the art’ hedendaags textiel en een laboratorium voor ontwerpers en kunstenaars.
In het verlengde hiervan maakt het Textielmuseum tentoonstellingen die vaak zowel een historische inslag hebben als gericht zijn op de nieuwste ontwikkelingen. Met inspirerende tentoonstellingen op het gebied van textieldesign, beeldende kunst en industrieel erfgoed is er voor elk wat wils in het TextielMuseum in Tilburg. Deze bijzondere combinatie maakt het museum zowel informatief als aantrekkelijk.
Een van de voorbeelden van hoe dergelijke tentoonstellingen werken, waarbij de verbeelding echt aan het werk is, is de zomertentoonstelling “Under the Skin” in 2015. Nee, het is niet de eerdere (2013) SiFi-Horor film van regisseur Jonathan Glazer met Scarlett Johansson, maar een samengebrachte collectie van zowel sculpturen als grondstof textiel, die het midden houden tussen iets menselijks en iets dierlijks. De tentoonstelling Under the Skin in het Textielmuseum gaat over begrippen als kwetsbaarheid, leven, pijn en bescherming. Naast sculpturen waren ook installaties en films van kunstenaars uit verschillende landen te zien.
In andere tentoonstellingen was het basismateriaal het uitgangspunt, zoals ‘zijde’ of de techniek, zoals de meest recente tentoonstelling over ‘kant’ in ‘The Art of Lace’.