10 Restaurants aan de Piushaven

Zin om aan het water te dineren?

Op korte afstand van Bed and Breakfast Tilburg ligt de Piushaven. Vier het leven en trakteer jezelf op de heerlijke Bourgondische keuken bij een van deze tien restaurants aan de Piushaven.
Deze prachtige plekjes aan het water lenen zich uitstekend voor een lunch in Tilburg of een voortreffelijk diner. Of je nu in een romantische setting met z’n tweeën zit of met een grotere groep vrienden, je vindt hier zeker een restaurant dat bij je past.

Borrelen aan de Piushaven?
Grote kans dat je geniet van een biertje en bitterballen bij Café Burgemeester Jansen. Dit was een van de eerste etablissementen die zich waagden aan de horeca aan de Piushaven. Vandaar dat Burgemeester Jansen sinds 2005 een plek is voor een gezellige borrel, een lekkere lunch of gewoon boeiende gesprekken met vrienden.”

Waar zijn al die mensen naar toe?

Deze blogpost is nog niet helemaal af. Daarom werk ik nog aan het verfijnen van dit bericht. Mijn doel is om het informatief te maken en er goed uit te laten zien. De afbeeldingen zijn daarom aanklikbaar, zodat je ze vergroot kunt bekijken. Er zijn echter nog twee vragen die opkomen. Je vraagt je af: ‘Waar zijn al die mensen gebleven?’ Dit heeft te maken met privacy. Daarom heb ik foto’s genomen tijdens rustige uren. Niet iedereen staat te springen om op de foto te gaan of zelfs maar op een website te worden gepubliceerd terwijl ze gezellig uit eten gaan met vrienden. Daardoor ontbreekt het een beetje aan sfeer. Daarom ben ik nog bezig met het verzamelen van foto’s die de sfeer beter laten zien. Deze zal ik later toevoegen.

Dan is er de tweede vraag: ‘Waar is het eten?’ Nou, daar is een kort antwoord op. Klik op de link naar de website van het restaurant en ze zullen laten zien wat ze in huis hebben. Verwen jezelf en laat je verleiden door de prachtige foto’s van hun gerechten, en je krijgt meteen trek. Bekijk de online menu’s en maak je keuze.

Tapperij Burgemeester Jansen

Wie was Burgemeester Jansen?

Wie was Burgemeester Jansen, naar wie dit café in 2005 vernoemd werd, voorheen bekend als ‘Havenzicht’? Jansen was de langstzittende burgemeester van Tilburg, van 1869 tot 1901, met een ambtstermijn van 32 jaar. Zijn volledige naam was Johannes Franciscus Janssen, ook wel bekend als Jan Jansen. Hij werd geboren op 4 juni 1824 in Drunen, waar zijn carrière begon. Op 27-jarige leeftijd, in 1851, werd hij gemeentesecretaris van Drunen en van 1860 tot 1869 was hij burgemeester van dezelfde stad.

In 1869 werd hij benoemd tot burgemeester van Tilburg, een functie die hij bekleedde tot aan zijn overlijden op 13 november 1901. Gedurende zijn 32 jaar als burgemeester heeft Jansen belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van Tilburg.

In de tweede helft van de 19e eeuw onderging Tilburg een snelle ontwikkeling en veranderde het in een industriestad met tal van fabrieken, voornamelijk in de textielverwerking. Hij speelde een sleutelrol bij belangrijke initiatieven voor Tilburg, waaronder de realisatie van het Wilhelminakanaal, wat uiteindelijk leidde tot de aanleg van de Piushaven in 1923. Hoewel hij de voltooiing van het Wilhelminakanaal niet meer heeft meegemaakt (de eerste schep ging pas in 1913 de grond in), was hij een actieve en ondernemende burgemeester. Zo pleitte hij voor de aanleg van een riolering in de stad en voor de aanleg van een spoorverbinding tussen Tilburg en Nijmegen. Jansen groeide uit van een onbeminde tot een geliefde burgemeester.

Overnacht bij ons
B&B-Tilburg House front, view from the Tivoli-park

Wat maak deze geschiedenis zo bijzonder?

Bijzonder aan deze geschiedenis is dat toen wij het pand van Gust van Dijk verbouwden voor een nieuwe toekomst als B&B, Daniël Meijer en Erwin van de Velde net Havenzicht hadden getransformeerd tot Burgemeester Jansen. Het werd de plek waar we na een dag klussen aan de Piushaven konden ontspannen en een biertje konden drinken in hun Grand Café. Dit was ongeveer 15 jaar geleden.

Als je nu naar de Piushaven gaat en om je heen kijkt, heb je genoeg keuze uit verschillende terrassen. Daarom, als je besluit na je biertje te gaan voor een uitgebreide lunch in Tilburg of een goed verzorgd diner in een restaurant in Tilburg, zijn er aan de Piushaven tal van mogelijkheden.

Wandeling B&B-Tilburg naar café Burgemeester Jansen, Piushaven

Waar ga je lekker dineren in Tilburg?

Om te lunchen of dineren in Tilburg, kies dan eens één van de volgende restaurants in de buurt van Burgemeester Jansen, op loopafstand van onze B&B Tilburg Gust van Dijk. Hier zijn de tien restaurants aan de Piushaven.

Restaurant Good Mood Piushaven Tilburg

Good Mood

Laten we beginnen met een goed humeur, Good Mood. Je kunt hier heerlijk lunchen, uitgebreid dineren of gezellig borrelen met oesters, een luxe borrelplank of Bourgondische bitterballen. Het restaurant heeft een ontspannen sfeer en is gelegen op de hoek net tegenover Den Ophef. Meer informatie over dit restaurant volg de link naar de website van Good Mood

Harboury Stadskombuis

Vervolgens hebben we net op de hoek het restaurant Harboury. Met stadskombuis Harboury is de Piushaven nog een knus restaurant rijker. In het kleine & fijne restaurant wordt je culinair verrast met heerlijke gerechten en unieke combinaties, bereid door de chef. Er worden traditionele kooktechnieken gebruikt. Denk aan stoven in een gietijzeren pan of langzame garing in de oven. Je stelt zelf je menu samen en je kunt kiezen tussen een kleine of een grote portie. Zo besluit je zelf of je gaat voor een hoofdgerecht of dat je meerdere gerechten wilt proeven.Ten slotte, kijk dat terras met een wijds uitzicht over de haven. Heerlijk voor een zomer avond. Bekijken wat voor lekkers hier op tafel wordt gezet, volg de link naar Harboury.

Stadbrouwerij-013

Proeflokaal Stadsbrouwerij-013 is gesloten. Een proeflokaal, brouwerij, en meer… Stadbrouwerij-013 is een gezellige plek waar je bourgondisch kunt genieten. Ze brouwen heerlijke bieren waar ze zeggen ook persoonlijk van genieten, met respect voor traditionele bierstijlen. Dit etablissement straalt bourgondische gezelligheid uit en heeft een unieke ligging. Meer informatie over menu en openingstijden, volg de link naar Stadsbrouwerij-013.

Albatros Streetfood

Restaurant De Albatros is gesloten voor de winterperiode. De Albatros is een 100 jaar oud vrachtschip met een rijke historie als ‘partyboat’. Nu brengt de nieuwe exploitant van dit restaurant ingrediënten en inspiratie van over de hele wereld. Ze serveren een smaakvolle mix van luxe en streetfood gerechten uit verschillende continenten. Zodoende ga even verder dan binnenkijken, hier is de link naar Albatrosstreetfood.

Eethuis Twintig

Restaurant Eethuis Twintig is gesloten. Ofschoon zijn industriële uitstraling – voorheen de Falcon Raincoats Factory – is dit restaurant modern en net even anders dan de andere restaurants aan de Piushaven. Niettemin straalt het restaurant een ontspannen en ongedwongen sfeer uit, waar je de hele dag van kunt genieten. Of je nu komt lunchen, een kop koffie, een wijntje of gewoon gezellig borrelen met vrienden, bij Eethuis Twintig ben je altijd welkom. Het menu biedt genoeg keuze. De avondkaart bestaat uit spannende gerechten en smaakcombinaties en ja ook vega is de kaart hier uitdagend. Jij denkt, dat wil ik wel eens zien, hier is de link naar de websites van EethuisTwintig.

De Belinda

Restaurant De Belinda is gesloten. Vroeger was het een kapsalon op een ponton. Nu is het een restaurant waar eenvoudige gerechten schitteren en het interieur doet denken aan het huis van je grootouders, met een vleugje Palm Springs. Dit alles in het hart van de Tilburgse Piushaven met als laatste, een plus voor het prachtig uitzicht over het water. Tijd om snel te schuilen onder de lampenkapjes, hier vindt je de actuele informatie over De Belinda.

Restaurant Jaxx Marina

Bij Jaxx Marina proef je de mediterrane sfeer aan de Piushaven in Tilburg. Geniet in dit restaurant van verfijnde Franse gerechten met Aziatische invloeden. Lekker tafelen in Tilburg krijgt hier een andere dimensie. Ja, daar wil je vast meer van weten. Volg dan de link naar de website van JaxxMarina.

Smit Vis aan de Haven

Smit Vis aan de Haven is zowel visrestaurant als visspeciaalzaak waar je heerlijke visspecialiteiten kunt kopen variërend van haringbroodjes en salades tot kant-en-klare maaltijden en verse vis. anderzijds kunt je hier ook genieten van heerlijke gerechten waar vis in centraal staat, zowel voor lunch als diner. En nu die vis even opgaan halen, informeer je dan op de website van Smit-Vis.

Restaurant RAK

Aan het einde van de centrale pier van de haven vind je Restaurant Rak. Dit restaurant biedt een moderne internationale keuken van hoge kwaliteit, geserveerd in een warme, vriendelijke en toegankelijke setting. De menukaart van chef-kok Giel van Schaaijk en de uitgebreide wijnkaart maken een bezoek aan RAK meer dan de moeite waard. Trakteer jezelf vervolgens op iets lekkers. Intussen begin je meteen met het plannen van hetvolgende bezoek. Kijk snel op de website van Restaurant-RAK.

Aanzicht restaurant Shinzo, Piushaven Tilburg

Shinzo Sushi Lounge

Aan de Piushaven Boulevard proef je bij Shinzo Sushi Lounge de heerlijke Japanse keuken met smaakvolle vis- en sushigerechten. Dit is een zeer populaire plek in Tilburg voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier betaal je een vaste prijs per persoon voor het menu. Het menu direct even bekijken doe je op de websites van Shinzo.

Met de zomer in aantocht

Met de zomer in aantocht is het heerlijk vertoeven aan de Piushaven. Of je nu wilt borrelen, lunchen of uitgebreid wilt dineren in Tilburg, je vindt het hier allemaal. Staat jouw favoriete keuken er niet bij, dan zijn er in Tilburg nog andere heerlijke eetgelegenheden, die je kunnen verrassen met hun keuken en gerechten. Verken bijvoorbeeld de eettentjes op de Oude Markt of Heuvel.
Wil je echter genieten van een weergaloos uitzicht over het water, dan is een plekje aan de Piushaven een absolute aanrader.

Wij van B&B Tilburg Gust van Dijk hopen dat dit aanbod aan restaurants aan de Piushaven je inspireert om heerlijk te lunchen of dineren in Tilburg. Ontdek de culinaire diversiteit en geniet van de prachtige omgeving aan het water. Eet smakelijk, en we zitten net om de hoek!

Overnacht bij ons

``The good life / Het goede leven``

De term “Bourgondisch” brengt hetzelfde idee over van een weelderige, fijne en genotzoekende culinaire ervaring. Het geeft op effectieve wijze de essentie van de oorspronkelijke betekenis weer en zou door Engelssprekenden gemakkelijk moeten worden begrepen. “Het goede leven” is inderdaad een andere geldige interpretatie voor het overbrengen van de essentie van “Bourgondisch”. Deze uitleg, omdat we hoorden dat de term Bourgondisch in de Engelstalige wereld niet overal hiermee geassocieerd wordt.
Het geeft het idee weer van het vieren van het leven, van genieten van de geneugten van eten, drinken en het algeheel genieten van alle aspecten van het leven. Dus als je het gevoel hebt dat ‘het goede leven’ beter bij  de bedoelde boodschap past, is dit een geschikte alternatieve vertaling voor ‘Bourgondisch’. Uiteindelijk willen we dit concept, dat verweven is met de Tilburgse sfeer, overbrengen op onze lezers. Wil jij Tilburg verkennen en genieten van de gemoedelijke sfeer, en het leven vieren? Reserveer dan je verblijf bij Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk en je bent op het juiste adres.

En nu je toch hier bent, wil je meer te weten komen over Tilburg. Je bezoekmotivatie nog een beetje vergroten? Lees dan ook gerust even deze blogpost.

Het goede leven vieren vraagt ook aandacht voor duurzaamheid

5 bewuste keuzes voor een duurzaam bezoek aan de Piushaven

  1. Kies voor duurzame restaurants: Er zijn restaurants aan de Piushaven die zich actief inzetten voor duurzaamheid en lokale voedselbronnen. Zoek naar restaurants die seizoensgebonden, biologische en lokaal geproduceerde ingrediënten gebruiken.
  2. Verminder voedselverspilling: Geniet van de heerlijke gerechten, maar let op je portiegrootte. Vraag indien mogelijk om een aangepaste portie en overweeg om etensresten mee naar huis te nemen.
  3. Kies voor plantaardige opties: Probeer een vegetarisch of veganistisch gerecht. Plantaardige maaltijden hebben over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk en kunnen bovendien verrassend lekker zijn.
  4. Beperk je vleesconsumptie: Wil je toch genieten van vleesgerechten, kies dan voor kwaliteitsvlees van lokale en duurzame bronnen. Verminder de frequentie van vleesconsumptie en verken andere eiwitrijke alternatieven.
  5. Kies voor duurzaam vervoer: Overweeg lopend, fietsend of met het openbaar vervoer naar de Piushaven te reizen. Als je met de auto komt, probeer dan te carpoolen of deel te nemen aan een autodeelprogramma.

Samen kunnen we genieten van al het lekkers dat de Piushaven te bieden heeft, terwijl we bewuste keuzes maken die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Laten we het goede leven vieren terwijl we zorgen voor de gezondheid van onze planeet

Room City Park Green, B&B Tilburg Gust van Dijk
B&B-Tilburg Ontvangst met een kopje thee op het terras

Lekker genieten aan de Piushaven, lunchen of dineren in Tilburg? Regel je verblijf bij B&B Tilburg Gust van Dijk

Birdseye Piushaven Tilburg juli 1980

In vogelvlucht het beeld van de Piushaven uit juli 1980, met zijn gevorkte kade nog in originele staat. In 2023 bestaat de Piushaven honderd jaar.