Piushaven Tilburg

Tilburgs binnenhaven: De Piushaven

De Piushaven in Tilburg is een steeds populairdere plek om te verblijven per boot of voor de gezellige sfeer in deze binnenhaven: “Tilburg aan het Water”.

Op korte loopafstand van Bed & Breakfast Tilburg Gust van Dijk ligt de ‘Piushaven’. Na de recente facelift is de kade opgeknapt en in de zomermaanden zijn er naast bezoekers met boten, ook de gezellige terrassen van de cafés en restaurants, die zich hier bevinden. Deze blogpost is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk, om je een te vertellen dat de Piushaven in Tilburg uitgegroeid is tot een nieuwe ‘hotspot’ van de stad.

De haven is gebouwd in de jaren 1920-1930 en was bedoeld om de economie van de industriestad te stimuleren. Zo het ontvangen per schip van grondstoffen en het verschepen van de nieuw geproduceerde goederen mogelijk te maken. Door de renovatie is de Piushaven een steeds aantrekkelijker plaats geworden. Een goed uitgangspunt in het weekend, is Café Burgemeester Jansen. Het is een mooie plek om ‘s middags een terrasje te pakken.
Het havenkwartier is een steeds beter geoutilleerde plek, die je bezoek waard is. Vanwege de vele restaurants en natuurlijk ‘De Stadbrouwerij-013’. Wat een goede plek is om te vertoeven. Aan de kop van de haven ligt restaurant ‘RAK’ om enkele te noemen.
In de Piushaven worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo zijn er in augustus bijvoorbeeld een aantal openlucht bioscoopvoorstellingen en de Drakenboot-races. In 2023 ter herdenking van het 100-jarig bestaan, betekent dat grote festiviteiten op 5 en 6 augustus 2023, twee dagen met allerlei evenementen in de haven.

Reserveer je kamer nu
B&B-Tilburg Piushaven Stadbrouwerij 013
B&B-Tilburg Falcon-Raincoat factory / Eethuis Twintig Piushaven

Falcon Regenjassen

Hier in Piushaven vindt je ook het complex van de voormalige ‘Falcon Regenjassenfabriek’ waar nu Chocolaterie Geerts, Bakkerij Bikken en Bakken zijn gevestigd. Chocolaterie Geerts staat bekend om zijn heerlijke en fijne chocolaatjes en bonbons. Tijdens de zomeravonden is het nu één van de kenmerkende kadefronten langs de haven, waar ook EeithuisTwintig zijn plekje heeft gevonden.

B&B-Tilburg Brug Den Ophef, John Körmeling

Den Ophef

Dit is de naam van de speciale nieuwe ophaalbrug ‘Den Ophef’. Deze nieuwe brug is onlangs gebouwd over het verbindingskanaal van de Piushaven. Net als ‘Het Draaiend Huis’ is het een project van kunstenaar-architect John Kormeling, die met deze brug opnieuw ‘ophef’ maakt. Het is zijn tweede ‘landmark’ project in Tilburg.

Twee plekken voor meer informatie over de Piushaven:
Wat is er te doen in de Piushaven?
Of als je per boot wil komen?

B&B-Tilburg Piushaven historie 1930

AaBe Fabriek

De voormalige wollen dekenfabriek AaBe is nu gerenoveerd en is een knooppunt geworden voor een aantal interieurwinkels. In het voormalige Ketelhuis is nu een heus pannenkoekenrestaurant gevestigd: De Pannenkoek Fabrique Het Ketelhuis.

B&B-Tilburg AaBe Fabriek Ketelhuis Pannenkoekenfabriek

Het Leij Park

Vanaf Bed & Breakfast Tilburg Gust van Dijk is het nu nog maar een kwartier lopen naar het Leijpark. Je steekt het havenkanaal over via de nieuwe brug ‘Den Ophef’. Het Leijpark is net als het noordelijk gelegen Wilheminapark, ook een park ontworpen door Leonard Springer. In de zomermaanden worden hier verschillende muziekfestivals gehouden, zoals ‘Dance Tour’. Het Leijpark is de grote onbekende van de parken in Tilburg. Hier loop je tussen de open grasvelden en passeert onder de inmiddels statige uitgegroeide bomen. Binnen enkele minuten waan je je in een prachtige natuurlijke omgeving. Het Leijpark, circa 30 hectare groot, is in 1919 ontworpen door de beroemde tuinarchitect Leonard Springer en begrenst de zuidoostelijke rand van de stad. Het park is pas tussen 1934-1939 gerealiseerd, omdat er grote problemen waren met het verwerven van de grond waarop het is aangelegd. Nu is het een onmisbare ‘groene long’ tussen de stad en deksnelweg A58. Een ander gekend stadspark van Tilburg ligt vlak bij de Universiteit Tilburg, De Oude Warande

B&B-Tilburg Leijpark

Klaar voor een Fietstochtje

Natuurlijk is het een mooie wandeling, om de haven te ronden en zelfs naar het Leijpark is het een mooie ontdekkingstocht te voet. Als je overweg kunt met een fiets, kun je ook een stadsfiets huren om Tilburg per fiets te verkennen.

B&B-Tilburg Piushaven movies at the waterfront

Zin om te lunchen aan de waterkant?

Op korte loopafstand (10 minuten) van Bed and Breakfast Tilburg heb je leuke plekken om te lunchen of te dineren aan het water. Vier het leven en trakteer jezelf op de heerlijke Bourgondische keuken bij een van deze tien restaurants aan de Piushaven. Deze prachtige plekjes aan het water lenen zich uitstekend voor een lunch in Tilburg of een voortreffelijk diner.

Het is maar een wandeling van 12 minuten naar Café Burgemeester Jansen

B&B-Tilburg Piushaven wandelroute Burgemeester Jansen