Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven

Van Tilburgse bodem: La Trappe

Voor veel mensen is het een verrassing als ze horen dat het Trappisten Bier ‘La Trappe’ van Tilburgse bodem komt. Dit bericht is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk, om je te vertellen over deze geschiedenis. Hier in Tilburg werd het eerste trappistenklooster ter wereld opgericht. Dit trappistenklooster heet Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De oorsprong van de merknaam ‘La Trappe’ ligt bij de stichters van de abdij, de monniken van het klooster ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’ uit Frans Normandië.

De naam “Trappist” is afgeleid van “La Grande Trappe”. De Abdij van Notre Dame de la Grande Trappe behoort tot een strikte orde – “Strikte Orde van Reservance” Deze kloosterorde pleit voor afscheiding van de wereld, verzaking aan het gebruik van vlees, herstel van handenarbeid, toewijding aan een leven van gebed en boetedoening. Een van de belangrijkste kenmerken is de voortdurende stilte. De trappistenorde is ontstaan uit de Orde van de Cisterciënzers en werd pas in 1892 onder Paus Leo XIII als zelfstandige orde erkend.

Reserveer je kamer hier
B&B-Tilburg La Trappe Abbey beer

Het Klooster La Trappe

Tijdens de Franse Revolutie was de Franse abdij La Trappe het enige klooster dat aan de totale vernietiging ontsnapte. Aangemoedigd door de politieke ontwikkelingen stichtte de orde nieuwe communiteiten en abten buiten Frankrijk in België, Oostenrijk, Duitsland en ook in Nederland.

Zo kwamen deze Franse monniken in Tilburg terecht, waar ze in 1884 begonnen met het brouwen van bier. Door de groei van de congregatie was er behoefte aan nieuwe economische activiteiten en waren de voorwaarden voor het opzetten van een brouwerij gunstig. Een van de paters was de zoon van een Duitse brouwer, die voldoende kennis had van het brouwproces. Bovendien was er in Tilburg zeer zuiver bronwater beschikbaar.

Naast de economische voordelen was er ook een publiek voordeel. Tegelijkertijd bevorderde het door de monniken geïntroduceerde bier de algemene gezondheid van de bevolking. Want met de opkomst van de industrialisatie van de textielindustrie leefden de Tilburgse fabrieksarbeiders in slechte omstandigheden. Het oppervlaktewater werd vervuild door de fabrieken en vervuild door de onhygiënische omstandigheden die gepaard gingen met de stedelijke ontwikkeling. Het beschikbaar stellen van ‘kiemvrij’ bier was een stap vooruit in de strijd tegen de veel voorkomende ziektes.

B&B-Tilburg,

Van Tilburg (NL) tot aan Spencer (VS)

Slechts tien “echte” trappistenbrouwerijen ter wereld zijn dat:
 In de eerste plaats La Trappe, van Abdij OLV van Koningshoeven uit Nederland. Naast Nederland is de Trappistenorde sterk vertegenwoordigd in België:
– Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont
– Orval, van Abdij Notre-Dame d’Orval
– Rochefort, van de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy
– Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
– Achel, van de trappistenbrouwerij de Achelse Kluis
– Westvleteren, van de Sint-Sixtusabdij
Er zijn twee internationale buitenbeentjes:
– Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
– Spencer, van St. Joseph Abbey in de V.S.

Onlangs werd de 10e trappistenbrouwerij geopend in Zundert, Nederland, door de Abdij van Maria Toevlucht. Inmiddels zijn de trappistenbieren uitgegroeid tot de bekende speciaalbieren met een eigen smaak en karakter. Het oorspronkelijke doel van het brouwen van dit bier is natuurlijk veranderd. Het ter beschikking stellen van een geschikte ‘drank’ om ziektes voor de bevolking te bestrijden en de congregatie economisch te ondersteunen was de eerste stap. En tegenwoordig wordt trappistenbier gebrouwen met een extra toegevoegde waarde die de oorspronkelijke ‘kloosterwaarden’ verbindt met onze huidige tijd. Begrippen als kwaliteit, zuiverheid, regionaal, duurzaam, verfijnde smaak, rust en bezinning spelen hierbij een belangrijke rol.

B&B-Tilburg Abbey shop Koningshoeven La Trappe

Versterking van Regionale Producten

Naast bier produceren Trappistenabdijen ook regionale lekkernijen met onderscheidende kenmerken zoals kaas, brood, jam, honing en andere traditionele producten. In de buurt van de Schaapskooi, het proeflokaal van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van La Trappe, vind je een winkel met een verleidelijke selectie van producten – ook vanuit andere kloosters.

B&B-Tilburg klooster-brouwerij La Trappe

In Internationaal Verband

Wij spreken Nederlands, Engels, Frans en Duits, dus we kunnen je aanspreken in een taal die voor jou gemakkelijk te communiceren is. Zo voel jij je snel thuis en op je gemak in onze B&B. Wij bevinden ons op slechts 250 meter van de belangrijkste Tilburgse muziekgelegenheid Popcentrum-013. De levendige straat bij 013, de Korte Heuvel. heeft zonnige terrasjes en een restaurant. In de directe omgeving van 013 vind je de creatieve wijk, met bedrijven als AVEC, Live-Wall, Faxx, Qlubhouse, Duvelhok en SEA Foundation die kenmerkend zijn voor de economische vezel van het omliggende Veemarktkwartier.

Ook het Trappistenklooster ligt binnen handbereik. Boek je verblijf Tilburg via het reserveringssysteem op onze website en kies voor een van de sfeervolle en comfortabele kamers in ons gezellige huis. En ja, we hebben stadsfietsen in bruikleen. Bekijk de ingevoegde kaart onderaan deze pagina. Je ziet zelf dat het naar de Abdij slechts een korte fietstocht is vanaf Bed and Breakfast Tilburg.

Gebrouwen door Monniken

Trappistenbier kan de naam Trappist alleen dragen als het bier gebrouwen is door monniken van de Orde van de Trappisten. Trappistenbier is dus een beschrijving van de herkomst van het bier en de omstandigheden waaronder het wordt geproduceerd. Het bier moet binnen de muren of in de onmiddellijke omgeving van de abdij worden geproduceerd volgens de regels van de Trappistenorde. Volgens de huidige regels van de Internationale Trappistenvereniging (IVT) zijn de voorwaarden voor het gebruik van de naam “Trappist” en het bijbehorende logo “Authentiek Trappistenproduct” de volgende: Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd en moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd. In dergelijke gevallen is de exploitatie ondergeschikt aan het kloosterleven. De opbrengst moet worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet worden besteed aan maatschappelijk werk.

Vier Gouden Medailles

Onlangs, in november 2018, schreef La Trappe geschiedenis met het behalen van vier gouden medailles op een prestigieus bierfestival in Duitsland. De brouwerij van De Koningshoeven won vier gouden medailles op de European Beer Star Awards in Neurenberg, Duitsland. Maarliefst vier bieren van La Trappe werden bekroond met een gouden medaille. La Trappe Blond, La Trappe Double, La Trappe Triple en La Trappe Quadruple kregen allemaal de gouden medaille. Dus … ben je klaar om deze juwelen zelf te gaan proberen?

Klaar voor een Fietstochtje?

De grote beloning voor Gust -na het doen van de boodschappen- is om door de Vrouwen-tuin naar het Proeflokaal te lopen om te genieten van een trappistenbiertje. Het proeflokaal is een exacte replica van de verbeterde schaapskooi, zoals die in de 19e eeuw door de monniken werd geïntroduceerd.

Wanneer je in het Proeflokaal in La Trappe Abdij in Tilburg bent, stellen wij vanuit Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk voor dat je naast het proeven van het brouwsel in kleine glaasjes ook de lunch met brood en kaas uit het klooster bestelt. Het is een ontspannen plek om langs te komen als je de Brabantse landwegen en fietspaden ontdekt.  Eigenlijk zijn er verschillende “La Trappe fietsroutes” op kaart uitgebracht. Vraag ernaar als je bij ons verblijft.

Brouwerij Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven en het Trappistenklooster hebben een rijke geschiedenis. Er zijn dagelijks rondleidingen waar je nader kennis kunt maken met het leven in de abdij en de brouwerij. B&B Tilburg Gust van Dijk adviseert om de rondleiding vooraf te boeken, Boek je Abdij bezoek hier.

B&B-Tilburg La Trappe Proeflokaal Schaapskooi
B&B-Tilburg La Trappe special beers
    Het is maar een wandeling van 40 minuten naar de Abdij
B&B-Tilburg Wandelroute naar Abdij Koningshoeven