Voor veel mensen is het een verrassing als ze horen dat het Trappisten Bier ‘La Trappe’ van Tilburgse bodem komt. Dit bericht is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk, om je te vertellen over deze geschiedenis. Hier in Tilburg werd het eerste trappistenklooster ter wereld opgericht. Dit trappistenklooster heet Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De oorsprong van de merknaam ‘La Trappe’ ligt bij de stichters van de abdij, de monniken van het klooster ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’ uit Frans Normandië.
De naam “Trappist” is afgeleid van “La Grande Trappe”. De Abdij van Notre Dame de la Grande Trappe behoort tot een strikte orde – “Strikte Orde van Reservance” Deze kloosterorde pleit voor afscheiding van de wereld, verzaking aan het gebruik van vlees, herstel van handenarbeid, toewijding aan een leven van gebed en boetedoening. Een van de belangrijkste kenmerken is de voortdurende stilte. De trappistenorde is ontstaan uit de Orde van de Cisterciënzers en werd pas in 1892 onder Paus Leo XIII als zelfstandige orde erkend.
Tijdens de Franse Revolutie was de Franse abdij La Trappe het enige klooster dat aan de totale vernietiging ontsnapte. Aangemoedigd door de politieke ontwikkelingen stichtte de orde nieuwe communiteiten en abten buiten Frankrijk in België, Oostenrijk, Duitsland en ook in Nederland.
Zo kwamen deze Franse monniken in Tilburg terecht, waar ze in 1884 begonnen met het brouwen van bier. Door de groei van de congregatie was er behoefte aan nieuwe economische activiteiten en waren de voorwaarden voor het opzetten van een brouwerij gunstig. Een van de paters was de zoon van een Duitse brouwer, die voldoende kennis had van het brouwproces. Bovendien was er in Tilburg zeer zuiver bronwater beschikbaar.
Naast de economische voordelen was er ook een publiek voordeel. Tegelijkertijd bevorderde het door de monniken geïntroduceerde bier de algemene gezondheid van de bevolking. Want met de opkomst van de industrialisatie van de textielindustrie leefden de Tilburgse fabrieksarbeiders in slechte omstandigheden. Het oppervlaktewater werd vervuild door de fabrieken en vervuild door de onhygiënische omstandigheden die gepaard gingen met de stedelijke ontwikkeling. Het beschikbaar stellen van ‘kiemvrij’ bier was een stap vooruit in de strijd tegen de veel voorkomende ziektes.
Slechts tien “echte” trappistenbrouwerijen ter wereld zijn dat:
In de eerste plaats La Trappe, van Abdij OLV van Koningshoeven uit Nederland. Naast Nederland is de Trappistenorde sterk vertegenwoordigd in België:
– Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont
– Orval, van Abdij Notre-Dame d’Orval
– Rochefort, van de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy
– Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
– Achel, van de trappistenbrouwerij de Achelse Kluis
– Westvleteren, van de Sint-Sixtusabdij
Er zijn twee internationale buitenbeentjes:
– Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
– Spencer, van St. Joseph Abbey in de V.S.
Onlangs werd de 10e trappistenbrouwerij geopend in Zundert, Nederland, door de Abdij van Maria Toevlucht. Inmiddels zijn de trappistenbieren uitgegroeid tot de bekende speciaalbieren met een eigen smaak en karakter. Het oorspronkelijke doel van het brouwen van dit bier is natuurlijk veranderd. Het ter beschikking stellen van een geschikte ‘drank’ om ziektes voor de bevolking te bestrijden en de congregatie economisch te ondersteunen was de eerste stap. En tegenwoordig wordt trappistenbier gebrouwen met een extra toegevoegde waarde die de oorspronkelijke ‘kloosterwaarden’ verbindt met onze huidige tijd. Begrippen als kwaliteit, zuiverheid, regionaal, duurzaam, verfijnde smaak, rust en bezinning spelen hierbij een belangrijke rol.
Naast bier produceren Trappistenabdijen ook regionale lekkernijen met onderscheidende kenmerken zoals kaas, brood, jam, honing en andere traditionele producten. In de buurt van de Schaapskooi, het proeflokaal van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van La Trappe, vind je een winkel met een verleidelijke selectie van producten – ook vanuit andere kloosters.