Ons Huis

B&B Tilburg Gust van Dijk

“My house is a very, very fine house”. Ik steek het Vuur aan zet de Bloemen die ik vandaag heb Gekocht in een Vaas. Een heerlijk muziekje van Cosby Stills Nash and Young. Het voormalige huis van Gust van Dijk in het centrum van Tiburg, met uitzicht op het Tivoli park, is een gastvrije en warme plek waar je kunt genieten van een comfortabel verblijf.

Van Harte welkom

Ons huis is echt een persoonlijkheid, gelegen in het centrum van Tilburg. Dit bericht is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk, om je enkele hoogtepunten van onze plek te laten zien en wat meer te vertellen over de geschiedenis ervan.

Dit thuis van Gust van Dijk was het winkelwoonhuis van een voormalige tabakshandelaar. Het huis is in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd en onlangs volledig gerenoveerd. Veel authentieke details uit het art-decotijdperk, zijn liefdevol gerestaureerd. Er is veel tijd besteed aan het verfijnen van de kwaliteit van het licht dat het huis binnenkomt. De functie van Gust van Dijk’s huis is veranderd. Het is veranderd van ‘Home of Tobacco’ in ‘Home to Contemporary Art’. Je kunt er nu genieten van gastvrijheid in een charmante sfeer van dit woonhuis.

Reserveer je kamer hier
B&B-Tilburg-shop-front

Op de begane grond is er een projectruimte annex tentoonstellingsruimte, een gezamenlijke werkruimte waar kunstenaars nieuw gemaakte kunstwerken produceren en tonen. De twee bovenste verdiepingen zijn exclusief gereserveerd voor gasten, met een lounge of Salon, bibliotheek en ontbijtruimte. Er zijn hier tevens drie gastenkamers, elk met een eigen badkamer. De tuin, op zijn best in de zomer, is weelderig en ontworpen met oog voor ruimte en kleur.

Hier bij ons “Home to Contemporary Art” geniet je van royale gastvrijheid, ontmoetingen in een art & design omgeving en geniet je van de kwaliteit van het leven in het algemeen. Dus naast andere interessante dingen die in ons huis gebeuren, verwelkomen wij je als gast in onze kleinschalige Bed & Breakfast: Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk.

B&B-Tilburg Villa-Tivoli-Bosscheweg-demollished

Villa Tivoli

De locatie van de woning van Gust van Dijk, aan de toenmalige Bosscheweg, was goed gekozen. De burgemeester van Tilburg, Raupp, woonde hier van 6 juni 1907 tot 21 juli 1915 in het huis er naast. Deze stadsvilla werd in 1891 gebouwd door Everard Lombartsfabrikant in een wollen. Vervolgens, werd om de hoek het nieuwe Elisabeth ziekenhuis gebouwd. Het ziekenhuis beschikte over een van de eerste radiologische ‘state of the art’ onderzoekscentra van Nederland.

Tegenover Gust van Dijk stond de statige ‘Villa Tivoli’ in een weelderig groene tuin. De villa werd ongeveer in 1840 gebouwd en de familie Swagemakers-de Horion de Corby was de eigenaar. De Swagemakers behoorden tot de Tilburgse bovenlaag. De villa werd omringd door een grote parkachtige tuin en lusthof. De openluchtfeesten die hier gehouden werden, werden ook bijgewoond door koning Willem II. Concerten en theatervoorstellingen vonden plaats in de weelderige tuin van Villa Tivoli.  Tussen 1928 en 1963 werd Villa Tivoli het belangrijkste gebouw van de Tilburgse School voor Economie. Nu bekend als de Universiteit van Tilburg (UvT). Villa Tivoli werd in 1965 gesloopt.

Het woonadres van Gust’s van Dijk was ‘Bosscheweg 421’, De naam van de straat veranderde pas in eind jaren zestig in de Tivolistraat nadat de statige Villa Tivoli in 1965 werd gesloopt. Een nieuw kantoorgebouw voor verzekeringsmaatschappij Interpolis, ontworpen door Bonnema acrchitecten, heeft hier in 1996 zijn plaats gekregen. Maar er is ook een nieuw Tivoli Park gerealiseerd in 1997 ontworpen door Cyrus B. Clark van West & Landscape Architects (link), Het park is opengesteld voor het publiek van 6.30 tot 19.00 uur.

B&B-Tilburg, Gust van Dijk en zijn vrouw, Trouwdag zoon Kees

Een stukje geschiedenis

Gust van Dijk leidde eerst een groothandel in tabak aan de Heuvel, in het centrum van Tilburg. Naast een slimme zakenman, hield Gustav van Dijk van theater en het goede leven, met een fijne sigaar en een goed glas wijn. In 1936 gaf hij opdracht aan de plaatselijke architect Frans Ruts om een nieuw ‘state of the art’ winkelpand te ontwerpen en te bouwen aan de hoofdweg van Tilburg Centrum naar ‘s-Hertogenbosch.

Sinds 1937 had Gust van Dijk (1884-1977) op deze plek een bloeiende winkel met een breed assortiment aan goede wijnen en fijne tabak. Zijn zoon Kees (1913-1996) zette de zaak voort tot eind jaren negentig.

B&B-Tilburg Original drawing by the Architect Frans Ruts

Frans Ruts

De bekende Tilburgse architect Frans Ruts (1897-1978) was in zijn vroege carrière in de ban van de Amsterdamse School. Ruts werd bekend door de opvallende combinatie van licht en ruimte in zijn ontwerpen. Dit maakte zoveel indruk op Gust van Dijk dat hij Ruts in 1936 vroeg om zijn nieuwe winkel en woning te ontwerpen, die hij naast de burgemeesterswoning wilde bouwen.

Geclassificeerde B&B

In 2010 werd het gebouw heringericht als een 4-sterren luxe Bed and Breakfast. Het huis van Gust van Dijk werd “Bed and Breakfast Tilburg” en zijn huis werd met een internationale flair omgedoopt tot “Home to Contemporary Art”. Het pand is grondig gerenoveerd. De karakteristieke en authentieke elementen van het huis en de architectuur zijn behouden gebleven. Zo is het huis trouw gebleven aan zijn oorsprong, met modern comfort maar met een eigen karakter, met steile trappen tussen de verdiepingen, originele betegeling, mooie met daglicht overgoten kamers en het feit dat het van nature een winkelwoning is, maakt dat het nog steeds voldoet aan de eisen van deze tijd en zijn nieuwe gebruik.

B&B-Tilburg Villa Tivoli interieur
Bekijk deze unieke foto van het luxueuze interieur van een van de slaapkamers in Villa Tivoli
B&B-Tilburg House front, view from the Tivoli-park
B&B-Tilburg, Garden side front with sunshades