‘Must-sees’ Tilburg in 9 tips

Wat maakt Tilburg zo bijzonder, dat je het moet bezoeken?

Brabantse Stedenster met Tilburg centraal

Al het nodige over wat Tilburg zo bijzonder maakt, zo speciaal dat het een bezoek waard is, lees je in de verschillende blogberichtjes op onze eigen website. Nu hier het antwoord op de vraag;’ Wat te doen in Tilburg?’ We maken hier -speciaal voor jou- een nieuw en bijgewerkt overzicht met de hoogtepunten -de must-sees- om je op weg te helpen. Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk is de perfecte uitvalsbasis om te genieten van de stad Tilburg; een festival, concert in 013, de musea of zelfs de Efteling of Safaripark Beekse Bergen. Of wat gedacht van de brouwerij van de Trappisten?

Allereerst, nu je hier toch bent, deze blogpost is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk, om je uit te leggen dat Tilburg die bijzondere geografische ligging heeft. Tilburg ligt in het hart van de Brabantse stedenster; Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Turnhout – die dus elk ongeveer 35 km van Tilburg verwijderd zijn en een ruit rond Tilburg vormen: Een ster met vier punten. Binnen dit gebied liggen prachtige natuurgebieden: ‘Loonse en Drunense Duinen’. t Brabantse land’ en de bekende hoofdattracties als attractieparken zoals de ‘Efteling’ en ‘Safaripark de Beekse Bergen‘. Het aangename platteland zoals ‘Guus Meeuwis’ zingt: “Het Brabantse land waaraan je je hart verpandt”. Heb jij deze steden al bezocht? Heb je Tilburg al bezocht? Bovendien Brabant is een geweldige regio voor fietstochten.

Inderdaad, we weten dat het niet eenvoudig is om als kleine en bijzondere B&B een plekje te krijgen in de ranking van zoekmachinebaas Google door al het reclamegeweld. Als Booking de ranking van het accommodatieaanbod niet domineert, met zijn advertenties, dan is het dringen met die andere verzamelsites of de volle dochtermaatschappijen van Booking, zoals Tripadvisor of B&BNederland. Daardoor leidt niets van dit alles helaas naar onze website en krijgt u niet die leuke informatie over de aantrekkelijke highlights van Tilburg en omgeving.

Een kleine en bijzonder plek

Als kleine plaats en unieke B&B met een eigen website kom je al snel onder druk te staan. Veel collega’s hebben zich dan ook overgegeven aan Booking of hebben de handdoek in de ring gegooid. Slechts enkelen houden dapper stand. Ja, het lijkt wel ‘Asterix en Obelix’, dat dorpje in het zuiden. Jij en Gust weten, dat we wat extra moeite moeten doen, om hier te geraken.

Nu heb je ons gevonden, dus laat je verrassen door de ontspannen sfeer in Tilburg, en wat wij ‘het goede leven’ noemen,
Bovendien zijn in Tilburg alle ‘seinen’ ingesteld op genieten: de gezellige cafés met hun terrassen, de restaurants die elke keuken weten te presenteren. Van sterrenrestaurant tot eetcafé met city food: Fusion, French Bistro, Italiaans, Grieks, Argentijns, Oriental of Turks en Afghaans. Wil je een vorkje prikken, Tilburg heeft het allemaal. Van een hotspot als de Piushaven tot Monarh in de Reeshof. Koning Willem II had het al ontdekt en het is nog steeds zo. Tilburg is zo’n beetje het Sidney van Nederland. Oké, geen strand -nog niet – maar het is de echte geboorteplaats van de Naked Toes Flip Flops.

Reserveer je kamer hier

B&B Tilburg Gust van Dijk

Tivolistraat 22, you are there

Dit is het vooraanzicht van onze B&B Tilburg Gust van Dijk. Als je goed kijkt, lijkt het een beetje op een blij gezicht. Zoals op de kaart hierboven te zien is, ligt Tilburg centraal in Brabant, en mocht je niet eens een lang weekend naar de Efteling of een van de mooie muziekfestivals als ‘Best Kept Secret’ komen, dan zijn er nog minstens negen redenen om Tilburg te bezoeken. In dit boogbericht nemen we je mee langs de highlights.

013 de top attractie

BnB-Tilburg to Music-venue 013 is even a 2 minutes walk

013: Naar een concert in Poppodium 013, dé poptempel van het Zuiden. Deze speciaal gebouwde concertzaal ontvangt echt alle grote namen uit de huidige muziekwereld. Hoofdattractie van Tilburg zouden we zeggen. Nee, geen stadionconcerten waarbij je niet echt kunt zien wie er op het podium speelt, maar concertzaalvoorstellingen in dit speciaal ingerichte gebouw om je dichter bij de optredende artiesten te betrekken. Regel jouw verblijf op drie minuten lopen van deze locatie eenvoudig in snel op deze website. Wil je meer lezen Over 013? Wees onze gast en ben er van overtuigd, dat dit de beste plek is om je favoriete band te zien optreden.

B&B-Tilburg wandelroute naar Poppodium 013

Hedendaagse kunst, de must sees van Tilburg

B&B-Tilburg Entree to De Pont Museum

Must-see 2 Hedendaagse kunst: the Museum De Pont, Park, as well as the Europees Ceramisch Werkcentrum, or Kunstpodium-T… tal van plekken die je daardoor helemaal op de hoogte brengen van wat er in de beeldende kunst van dit moment toe doet. En ja, in Tilburg is er ook indrukwekkende street art en het enorme kunstdoolhof zoals “Doloris The Meta Maza”. Na een adembenemende tocht door het doolhof geniet je er bovenop van een passende snack of je favoriete cocktail in de Rooftop bar met een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Ragnar Kjartansson in De Pont museum, must-see van Tilburg
Doloris Meta Maze, a contemporary highlight of Tilburg

Geniet van het Goede Leven

De Burgerij living the good life

Hoogtepunt 3 Genieten van het Goede Leven: De sfeer van het goede leven? Gezellige cafés en restaurants zijn er genoeg, met lekkere hapjes en lekker eten. De hotspots vind je hier: de Spoorzone, Oude Markt, Korte Heuvel of Piushaven. Kies op een zonnige middag voor RAW in de spoorzone en pak de middagzon mee.
Voor de zoetekauwen onder jullie trakteer jezelf bijvoorbeeld op een ambachtelijk gebakje bij Van Vlerken, waar jij je even een tijdreiziger waant naar de jaren 60. Of neem een biologisch verantwoord ijsje bij Softy’s op de Oude Markt. In deze roze ijssalon maken ze ‘traditioneel en biologisch’ softijs met verrassende smaakcombinaties, helemaal up-to-date.

Attractie 4 Bier

Bierfestival Tilburg, bier is een goed verhaal in Tilburg en verbonden met veel attracties.

Highlight 4 Bier: Zoals de geschiedenis gaat, begonnen de monniken in Tilburg met het brouwen van bier om de arme textielarbeiders aan een betere gezondheid te helpen. Omdat het oppervlaktewater zo vervuild was dat het niet geschikt was om te drinken, kon je beter bier drinken dat vrij was van ziektekiemen en bacteriën. Voor de Tilburgers heeft bier dus een positieve geschiedenis. In de huidige tijd doken er in Tilburg een aantal microbrouwerijen op. Om daar deel van uit te maken, proeft u de bieren van microbrouwerijen zoals Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven of Brouwerij LOC in de Spoorzone. Of natuurlijk de bieren van nu, van die zelfde monniken La Trappe Brouwerij, de inmiddels bekende La Trappe speciaalbieren van hoge gisting die overal prijzen wegslepen. Bier is zo belangrijk voor ons dat we er zelfs complete evenementen omheen creëren zoals het MOUT Bierfestival dat dit jaar van 18 t/m 21 mei terugkeert naar het Tilburgse Spoorpark.

Als je groot en bier denkt, moet je bij dit evenement zijn: Brew@theZoo. Brew@theZoo wordt gehouden in Safaripark Beekse Bergen. Commerciëler van opzet, maar na het succes van vorig jaar dus met een nog groter assortiment. Bezoekers van deze tweede editie kunnen op 23 en 24 juni meer dan 200 bieren proeven van meer dan 50 topbrouwerijen. Er zullen biersommeliers aanwezig zijn die je alles kunnen vertellen over het bier en wat er nog meer bij komt kijken.

Meer Tilburgse bieren? Bezoek dan Tilburg tijdens het Bier festival T-drinks op 25 juni 2023, op de Heuvel. Je ziet het, ‘bier’ is immers een belangrijk ingrediënt in de Tilburgse levensstijl. Niet alleen tijdens carnaval, of in de zomer, later in het jaar hebben we zelfs een Oktober Bierfeest in Tilburg!

Kun je niet wachten, of past jouw bezoek niet in deze kalender, geen nood. De beste plek om zoveel mogelijk bieren te proeven is Cafe Kandinsky in Tilburg. Bij Kandinsky schenken ze meer dan 200 soorten bier, dus kun je daar je eigen bierproeverij festival houden.

En bovendien, deze lijst is nog niet af of komen nieuwe biergerelateerde evenementen in Tilburg opduiken…

Pluspunt 5 Het fijne weer

North side of the Central Station Tilburg

Trekker 5 Het fijn weer: Tilburg heeft een bijzonder microklimaat, wat je moet ervaren. Vergeleken met de omgeving is het hier in Tilburg -dat hoger ligt dan het omliggende platteland- al gauw wat zonniger, droger en ook warmer. Wat een mooie gelegenheid biedt om een bezoek te brengen aan de stadsparken. Parken: Spoorpark, Tivolipark, Wilheminapark of het Leipark of de Oude Warande, die nog de oorspronkelijke vorm heeft van een ‘sterrenbos’ of jachtbos. Of ook leuk, je huur een fluisterbootje in de Piushaven en trekt er op uit voor een picknick op het Wilhelminakanaal.

De Wagon for nice coffee and the bites

Bezienswaardigheid de Textiel Nijverheid

Panorama Tilburg 1920, de industriële geschiedenis is een attractie van Tilburg

Geschiedenis 1: Textiel Nijverheid Tilburg werd begin vorige eeuw op de kaart gezet door de aan de stad verbonden textielindustrie. Tussen 1880 en 1920 groeide Tilburg uit van een verzameling dorpen (herdgangen) tot een industrieel complex met fabrieken die voornamelijk schapenwol verwerkten. In Tilburg vind je daar op verschillende plekken nog de sporen van. Bijvoorbeeld, museum De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Zo is de voormalige wollen dekenfabriek ‘De AaBe’ nu een winkelpassage. Op verschillende plekken in de stad steken de oude fabrieksschoorstenen nog de lucht in. Deze geschiedenis wordt duidelijk uitgelegd in de het Nederlands Textiel Museum, dat ook aandacht heeft voor hedendaagse ontwikkelingen in textielontwerp &-productie en het museum is wat we noemen een ‘werkend museum’ dat nog steeds bijzonder textiel produceert in het Textiel-Lab.

Bezienswaardigheden rond Koning Willem II

Willem II statue Tilburg. The history of king Willem II and Tilburg is a real attraction.

Geschiedenis 2: Willem II, Koning Willem II (Den Haag 1792 – Tilburg 1849) die na de slag bij Waterloo onderdak vond in Tilburg en hier rust en ontspanning vond om bij te komen van de gevechten op het slagveld “Hier adem ik vrij en voel ik me gelukkig”, aldus Koning Willem II in zijn tuinhuis aan de Koningshoeven bij Tilburg. Dat geluk, dat ontketende Tilburg met de koning is er nog steeds. Vanaf 1831 verbleef Willem II regelmatig in de stad. Zijn standbeeld staat trots op de Heuvel. Het plaatselijke voetbalteam draagt zijn naam en in het centrum staat de Orientaals gestyled paleisje speciaal voor hem gebouwd, ook wel ‘stadhuis’ genoemd. Op dit moment wordt het voorplein heringericht als park en wordt onderzocht hoe het ‘paleis’ weer een nieuwe rol kan krijgen in Tilburg. Ook ooit de plek waar de jonge Vincent van Gogh naar school ging.
Voor degenen die speciaal geïnteresseerd zijn in deze geschiedenis en koning Willem II, is er een wandelroute wandelen langs plekken die verbonden zijn met deze bijzondere geschiedenis van deze verbinding tussen Tilburg en Koning Willem II.

Industriële allure: de LocHal

Interieur LocHal Tilburg

Industriëel erfgoed De Lochal: Tijdens een dagje Tilburg is een bezoek aan de LocHal (voorheen de locomotiefhal) in de Spoorzone zeker de moeite waard. Na een uitgebreide renovatie werd dit gebouw in 2019 uitgeroepen tot ‘Wereldgebouw van het jaar’. Ofwel het mooiste gebouw ter wereld. Ja, het is een indrukwekkend geheel geworden dat je zal verrassen. In deze voormalige werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen, waar, zoals de naam al doet vermoeden, locomotieven werden opgeknapt. De werkplaats van de NS had een grote invloed op het industriële karakter van Tilburg. Het industriële complex uit 1932 is omgebouwd tot een multifunctioneel gebouw van glas en staal dat past bij deze tijd en herbergt de ‘beste bibliotheek’ van Nederland (bekroond in 2020), het provinciaal kunst- en cultuurcentrum, diverse expositieruimtes en congres-/vergaderruimtes. Gelegen vlakbij het station, wordt het met recht de huiskamer van Tilburg genoemd

Hotspot de Piushaven

De Piushaven just a stroll of 10 minutes

Hotspot Piushaven: In 2023 bestaat deze binnenhaven 100 jaar, dus ja zeker na de herontwikkelingen van de afgelopen jaren is dit ook één van de ‘must see’ parels van Tilburg. De ‘Piushaven‘ trekt veel bezoekers die een of twee dagen met hun boot hier blijven. Daarnaast is de haven de ligplaats van een aantal schepen van de ‘bruine vloot’, oude binnenvaartschepen die vroeger het vervoer over het kanaal van en naar Tilburg verzorgden. Nu is het havenkwartier helemaal herontwikkeld tot een binnenstedelijk gebied waar het prettig vertoeven en flaneren is, met een boulevard, restaurants en café’s met terrassen.

Reserveer je kamer bij ons

De Heuvel

Heuvelkerk en Heuvel

Kijk, dit is maar een klein overzicht van wat Tilburg te bieden heeft voor een dagje uit. Natuurlijk zijn er nog veel kleine en grotere plekken waar ik in het bestek van dit korte overzicht geen aandacht aan heb besteed. Maar er is genoeg te ontdekken in Tilburg en omgeving. Ik dacht zelf eerder dat er minstens 100 redenen waren om Tilburg te bezoeken. Nou ja, het zijn er eigenlijk 1001. Tilburg is de perfecte bestemming. Dus waar wacht je op?

Plan je een bezoek aan Tilburg? Op zoek naar een bijzonder evenement of festival in Tilburg of nabije omgeving, kijk dan eens op onze Festival & Evenementen Overzicht. Kom en kies je verblijf bij ons.

Reserveer nu