‘Is It Alive’ TextielMuseum Tilburg

Inspirerende tentoonstelling 'Is It Alive?'

Met inspirerende tentoonstellingen op het gebied van textielontwerp, beeldende kunst en industrieel erfgoed is het Textiel Museum een inspirerende plek waar iets zo dichtbij als textiel vanuit verschillende perspectieven wordt bekeken. Het textielmuseum toont deels de recente geschiedenis van de opkomst van de textielindustrie, met een focus op Tilburg. Een ander belangrijk onderdeel is dat actuele ontwikkelingen in ‘textiel’ op een inzichtelijke manier worden belicht. Hoewel een belangrijk aspect, gaat dit verder dan hoe ‘textiel’ wordt gemaakt en hoe textiel ons leven bijna continu beïnvloedt in zijn vele verschillende verschijningsvormen.

Installation view spatial and moving textile design Studio Drift, TextielMuseum Tilburg

Historische thema's en het heden

Op deze manier raakt het museum aspecten van onze geschiedenis, industrialisatie, kennisontwikkeling, sociale ontwikkelingen en erfgoed en de vele verweven aspecten die deze geschiedenissen verbinden met hedendaagse verhalen.

Room overview textile lab with machinery TextielMuseum Tilburg

Het Textiel Lab, een directe verbinding met het heden

Naast deze historische thema’s heeft dit museum een directe brug en verbinding met het heden. Hier in het Textile Lab wordt bijna dagelijks onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen. Hier werken onderzoekers, ontwerpers en beeldend kunstenaars aan de ontwikkeling van nieuwe inzichten, nieuwe toepassingen van textielmaterialen en de verbinding met de actualiteit zoals duurzaamheid, technologie en/of nieuwe toepassingen in textielmaterialen.

Boek je verblijf bij B&B Tilburg Gust van Dijk

'Is it Alive?'

Lucid Dream Iris van Herpen and Philip Beesley, TextielMuseum Tilburg Is it Alive

Presentaties over historische thema’s worden afgewisseld met tentoonstellingen over actuele ontwikkelingen in textiel. Om met dat laatste te beginnen, is er nu een nieuwe tentoonstelling: “Leeft het?” Open van 14 oktober 2023 tot 7 april 2024.

Inside the Blooming Surface, Tanja Smeets, Is it Alive, TextielMuseum Tilburg

Voor een museum in beweging, wat het Textielmuseum natuurlijk is met zijn werkplaats en Textiellab, is een tentoonstelling met beweging als thema natuurlijk ‘schot in de roos’.
“Is it alive” toont ruimtelijke textielinstallaties die tot leven komen in samenhang met de toepassing van technologie. Dit maakt het als het ware ook een ‘ervaringstentoonstelling’, waarin de gepresenteerde installaties je omringen en reageren op je aanwezigheid. De objecten bewegen, zwaaien, nodigen uit tot interactie. Het textiel ritselt, knispert en de objecten trillen, lijken te ademen en tot leven te komen alsof het handelswaar is.

Wanneer ervaren we iets als 'levend'?

De ruimtelijke textielinstallaties zijn ontstaan uit een fascinatie voor natuurlijke processen, want hoe komt iets tot leven? En wanneer ervaren we iets als ‘levend’?

In ‘Is it alive?’ komt alles samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd door het leven zelf. Centraal staat ‘I am Storm’ van kunstenaarsduo DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta). De nieuwe en nooit eerder vertoonde installatie bestaat uit twintig levensgrote wieken die wapperen in een denkbeeldig briesje.

'Living Architecture Systems Group'

Lucid Dream detail

Je ervaart ook de unieke ‘levende architectuur’ van kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG), een geactiveerde look van modeontwerper Iris van Herpen, twee interactieve werken van Bart Hess en uitgebreid werk van Tanja Smeets. In de tentoonstelling nemen we je ook mee door het creatieve proces, wat duidelijk maakt dat kunstenaars soms uitvinders zijn en innovatie kunnen aanjagen.

Studio Drift spatial installation room overview detail

Textiel en nieuwe technologie

Bij het zien van deze tentoonstelling wordt meteen duidelijk wat de belangrijke rol en positie is van het Textiellab en het Textielmuseum als werkend museum. Een plek waar textielontwerp ontwikkeld en geproduceerd kan worden met (moderne) machines. Daarbij wordt ook meteen duidelijk hoe heden en verleden met elkaar verbonden blijven en hoe het ‘levende museum’ met zijn werkplaatsen een belangrijke rol speelt als plek voor kennisdeling en kennisoverdracht. Het Textielmuseum is inmiddels internationaal erkend, juist vanwege deze rol en de mogelijkheid die het biedt om productieprocessen te onderzoeken of volledig opnieuw uit te vinden. Nieuwe toepassingen in textiel, in breien en weven, en in de toevoeging van nieuwe materialen en werkprocessen, mede onder invloed van nieuwe technologie.

Voel je uitgenodigd om hier deel van uit te maken en bezoek het Textielmuseum en het Textiellab. Ontdek textiel zoals je het nog nooit eerder hebt gezien en duik in de geschiedenis van de textielindustrie zoals die zich hier in Tilburg heeft ontwikkeld. Lees meer over dit museum in deze blogpost.
Volg hier de link naar de website van het Textielmuseum voor de meest actuele informatie.

Het adres om het Textielmuseum te bezoeken is: Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg (zie de kaart hieronder).

De tentoonstelling “Leeft het?” Open van 14 oktober 2023 tot 7 april 2024.

Let op: De meeste musea in Nederland zijn op maandag gesloten.

“Je ziet, dit brengt je weer op snelheid. Regel je verblijf in Tilburg zo dat je gemakkelijk het Textiel Museum kunt bezoeken, en zelfs De Pont Museum ook? Je hoeft je niet te verdiepen in die lange reeks zoekresultaten op Google, je kunt hier direct je beste keuze boeken. Je hebt ons gevonden!”

Reserveer je overnachting bij B&B Tilburg Gust van Dijk
Fietsroute-Gust-van-Dijk-Textielmuseum-Tilburg

Let's start a conversation

Gerenommeerde musea, Popcentrum 013, een overvloed aan (betaalbare) restaurants, gezellige cafés, terrassen en een centrum met een kloppend winkelhart. Tilburg is sprankelend vanwege de verschillende kunstopleidingen, en het je publiek.

Tilburg offers nurseries for young talent such as the Conservatory, Dance, Rock Academy, Visual Arts, New Media and Creative Industry. Have you ever visited the De Pont Museum, the Textile Lab or a performance in De Nwe Vorst? I want to know what tempts you to spend the night in Tilburg? A place where it is good to stay, book your stay with us.

B&B-Tilburg, De Pontmuseum, Sky Mirror for Hendrik, Anish Kapoor
B&B-Tilburg, Popcentrum 013

Okay, je bent even niet thuis!

Of je nu houdt van klassieke muziek of popmuziek, van hedendaagse kunst of industrieel erfgoed, van dans of cabaret, van grote bioscoopkrakers of cultfilms … Je vindt het allemaal in Tilburg: van Popcentrum 013 naar Concertzaal, diverse theaters en podia, bioscopen of alternatieve locaties… Een geweldige plek om rond te hangen, om gewoon te genieten.

“Ik wist eigenlijk niet dat Tilburg zo’n leuke stad is met zo’n divers aanbod”, is niet voor niets een van de meest gehoorde reacties. Leuke dingen om te doen in Tilburg! En dat geldt ook voor leuke culturele dingen. Laat je verrassen door het fantastische aanbod van onze stad en voel je welkom bij Bed and Breakfast Tilburg Gust van Dijk.