Geschiedenis van festivals en evenementen

Muziek Festivals & Evenementen

Bekijk het nieuwe actuele
Festival- & Evenementen-overzicht 2023.

Een stukje recente geschiedenis

Update coronavirus 25 januari 2022: 19.45u. De meeste regels om het Coronavirus te bestrijden verder versoepeld. Na de eerdere versoepelingen is er weer meer mogelijk.

De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom.

Sinds maart 2020 was het leven op het gebied van festivals en evenementen tot stilstand gekomen. Met de uitbraak van het Coronavirus zijn er bestrijdingsmaatregelen genomen die het nachtleven en het sociale leven hebben veranderd. Op het moment van schrijven was alles gesloten of geannuleerd tot 1 juni. Nu zijn bars en restaurants weer open, met aangepaste regels en ‘social-distancing’. Theaters en bioscopen gaan weer langzaam open met aangepaste programmering.

Net nu Tilburg bekend is om het aantal evenementen en festivals die in en rond de stad worden gehouden, is alles in de wachtstand gezet. In de binnenstad, in de Koepelhal van de Spoorzone, 013, Midi-theater of in Theaters Tilburg, of in de directe omgeving zoals de Piushaven of het Leijpark, was alles tot stilstand gekomen door het sociaal-maatschappelijk-afstandhouden en het verbod om samen te komen. Alle grotere evenementen zijn hierdoor tot 1 september geannuleerd. Voor 2021 zijn de zomerfestivals verloren, en of uitgesteld naar 2022. In het voorjaar van 2022, is alles gelukkig weer bij het ‘oude’.

Reserveer je kamer bij ons
B&B-Tilburg Best Kept Secret Festival

De Rijke historie aan Festival Cultuur

In Tilburg hebben we een rijke geschiedenis van de festivalcultuur. Veel van die originele festivals zijn nu echter van de agenda verdwenen. Veel mensen hebben zulke goede herinneringen aan festivals als Mundial en Incubate. Inmiddels zijn nieuwe festivals tot bloei gekomen zoals Best Kept Secret, Woo-Hah of Rebirth. Maar door Corocna is alles stilgevallen.

Oorspronkelijk begint het evenementjaar begint met het traditionele Carnaval dat eind februari of begin maart in de zuidelijke regio van Nederland wordt gehouden. Ook in Tilburg barst dit feest los met een van de hoogtepunten, ‘Den Opstoet’, de carnavalsoptocht.

In maart wordt dan het Tilt Festival gehouden voor iedereen die schrijft, een meerdaags literatuur- en poëziefestival (www.tilt.nu) ter afsluiting van de Boekenweek.

In april wordt het internationaal gerenommeerde Roadburn Festival gehouden in 013 en de omliggende locaties (www.roadburn.com).

Begin mei is er dan het Death Metal Fest. Eind mei is er de Meimarkt in het centrum (www.meimarkt.nl).

In juni volgt het Festival van het Levenslied in het centrum en het HapStap Festival in Tivoli Park (www.hapstap.nl).

Dan is er in juni de Spoorzone, Piushaven, Leijpark en in de Beekse Bergen het Best Kept Secret Festival, wat natuurlijk geen geheim meer is. Ook het Woo-Hah festival is verhuisd naar de Beekse Bergen.

En de zomer begint echt met de Kermis die zich over de hele binnenstad verspreidt.

B&B-Tilburg WooHah main stage impression

Tot in de Herfst en Winter

De evenementenkalender loopt normaal zelfs tot diep in het tweede deel van het jaar. met bijvoorbeeld Kaapdestad en het kleinere Draaimolen festival.  Normaal gesproken heeft Tilburg een aantal evenementen tot in november van het jaar in de agenda staan om het uitgaansleven van brandstof voorzien.

Met de nieuwe regels zullen evenementen van karakter veranderen en veel kleinschaliger van opzet moeten zijn. Het is allemaal een groot experiment. Wel zijn cafe’s en restaurants weer toegankelijk, theaters, bioscopen en musea heropend. Langzaam aan, als het virus niet opnieuw aan vaart wint, is er weer een cultureel leven mogelijk. Wel anders dan dat we het ooit hebben gekend met zoiets als de Coronacheck-app om entree te verkrijgen. Laten we hopen dat we corona snel achter ons kunnen laten en dat niet onze festival cultuur geschiedenis is.

Waarschijnlijk verandert alles

Ook kunnen we niet dieper in de toekomst kijken. Zolang de maatregelen ingesteld zijn om de uitbraak van het Coronavirus onder controle te houden en er alleen vaccinatie als remedie beschikbaar is, hebben we geen idee nog geen idee het weer normaal wordt en wanneer.

Hier vindt je de huidige Evenementen overzicht van 2023 Tilburg

Controleer zelf aub regelmatig of er programma updates zijn.