Onze Tuin

Besloten Binnentuin

B&B Tilburg Gust van Dijk heeft een prachtige besloten tuin. Aan het einde van de kavel wordt het perceel afgesloten met onze ‘Artist in Residence’, een met opzet gebouwde Studio voor creatieve inspiratie. Wij houden absoluut van onze tuin en vertellen je graag wat meer over de indeling en de planten.We hebben dit huis tot een warme en gastvrije plek gemaakt, en bovendien ontdek je dat de tuin een weelderig en overgangsgebied is, midden in het dynamische stadscentrum van Tilburg.

Deze blogpost is geschreven door B&B Tilburg Gust van Dijk, om je mee te nemen in onze overwegingen voor het ontwerp van deze bijzondere binnentuin, en je alvast een voorproefje te geven van het bijzondere karakter en zijn gevederde bewoners.

Rust en Verbeeldingskracht

Bij “Home to Contemporary Art” willen we inspireren en verrassen. Je vindt er warme gastvrijheid, en een kans om in een design en kunstzinnige sfeer met anderen kennis te maken en te genieten van de kwaliteit die het leven ons in het algemeen geeft.

Reserveer je kamer hier
B&B-Tilburg-lush-garden

Naast onze vier verdiepingen tellende woning, die zich verdubbelt als kleinschalige Bed and Breakfast met een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst, is het ook een ‘Artist in Residence’. De residentie biedt beeldend kunstenaars, curatoren en schrijvers de gave van tijd en concentratie om te produceren en te reflecteren. De tuin biedt privacy en het biedt een centrale blik op het werk zonder verstoringen.

Onze weelderige tuin is gebaseerd op een ontwerp met oog voor ruimte en kleur. Het ontwerp heeft een enorme impact op de ervaring van de bezoeker, want het is het eerste wat hij of zij ziet, als de tuin zich aan hem of haar toont. Het ontwerp geeft essentiële informatie en we zien een tuin graag als een podium voor een spel waarbij men rekening houdt met de vorm, de seizoenen en het karakter van de tuin. Er is een scala aan rollen, die elkaar kunnen kruisen binnen het theatrale ontwerp en dus ook een scala aan rollen die de begroeiing speelt. Naast de bloeitijd hebben we ook rekening gehouden met de zon, de schaduw, de kleur van het gebladerte en het ritme van de boomstammen en de structuur van de ruimte.

Vogels en Veren

In een poging om ruimte te creëren, want in dit globale tijdsbestek is er een sterkte behoefte aan “het gevoel van thuis”. Is er meer in het leven dan je op het eerste gezicht denkt, want een thuisgevoel berust op een goede balans tussen ruimte, warmte, comfort en omgeving. De tuin, die zo vol verrassingen zit, verbindt daarom volgens ons het Huis met de wereld om ons heen. In ons ‘Home and Garden’ geniet je dan ook van een warme genereuze gastvrijheid. En kun je in een design en kunstzinnige sfeer kennismaken met anderen en de kwaliteit van het leven.

12 Paper Whites in een Raster

Naast het verwelkomen van gasten uit de hele wereld in Bed and Breakfast Tilburg, is onze weelderige tuin een toevluchtsoord voor veel verschillende vogels die in stedelijke omgeving wonen. Vogels zoeken plekken op die warmte en voedsel hebben en die veilig zijn voor het maken van nesten. Wij voorzien ze van voedsel in de winter en schoon water in de zomer. En bovendien zijn er takken en bladeren van het raster van 12 Paper White berken om zich in te verstoppen en voedsel te zoeken. We hebben zomer- en winterbewoners zoals roodborstjes, winterkoninkjes, mezen, maar ook nachtegalen, vinken, tortelduiven, boomkruipers en af en toe een pauw om er maar een paar te noemen. Vogels bezoeken onze tuin het hele jaar door.

De Seizoenen

Kleuren, Bloesem en Bladeren

B&B-Tilburg House front, view from the Tivoli-park

De Scharrel Pauw

B&B-Tilburg-wandering-peacock-in-front-of-mirror

Als de seizoenen verglijden, kun je met een beetje aandacht, allerlei soorten vogels zien. Het hele jaar door hebben we zo’n 30 verschillende vogelsoorten geteld. Sommige doen hun intrede op een verrassende manier. Daarnaast verwelkomt ons huis gasten, onze weelderige tuin is een toevluchtsoord voor veel verschillende vogels die in de stad vertoeven. We hebben roodborstjes, winterkoninkjes, mezen en merels. Nachtegalen, vinken, tortelduiven en lijsters. Boomkruipers, heggenmussen en af en toe een pauw om er maar een paar te noemen. De pauw was een hele attractie, die besloot om de binnentuinen van ons blok, tot zijn domein te maken. Helaas konden sommige buren deze grote vogel en de vroege geluiden die hij maakte niet aan. Dus werd pauw ‘Tivoli’ gevangen en achter de tralies gezet in een vogelpark. Eigenlijk wordt je in het voorjaar misschien wel vroeg gewekt door het concert van vogelgeluiden bij zonsopgang, maar geen roep meer van deze pauw.Vogels komen het hele jaar door naar onze tuin. Eigenlijk kun je in het voorjaar al vroeg wakker worden door een concert van vogelzang bij zonsopgang.

Peacock 'Tivoli' dances

En dan die Pauw in west-Los Angeles

Het verhaal van Farah Eltohamy, in National Geographic over een nieuwe wilde pauw in het westen van Los Angeles.

Een bijzonder samenloop van omstandigheden: “Toen de Stad Los Angels afgesloten was door de lock down, trok een vreemdeling door de keizerlijke straten. Hij was moeilijk te missen met zijn iriserende blauw en met een nevel van regenboogstaartveren die over de Tivolistraat liep…”

B&B-Tilburg Ontvangst met een kopje thee op het terras

Opmerking van een Gast

“In Gust’s tuin zul je geen ongehoorde kleurencombinaties vinden. Wees voorbereid op afwisselend gedurfde maar subtiele en goed geplande verrassingen die zich in een theaterachtige omgeving openbaren. Voor degenen die een lange achtertuin hebben, is dit een inspirerend perceel”.

B&B-Tilburg flowering clematis garden details

Vraag ons naar de verhalen van de rondzwervende pauw, de zwermende kauwtjes of een Sperwer die hier een tortelduif vangt…