Bed and Breakfast Tilburg Link naar onze Facebook pagina Link naar onze Google Plus pagina
 Sfeervol Overnachten in Tilburg Centrum | Booking +31(0)13 544 4495 | Home 

 

Van Gogh in Brabant Arrangement

EN | FR | NL

Vincent van Gogh in Brabant


Met zekerheid is Vincent van Gogh de bekendste moderne kunstenaar met Brabantse wortels. Natuurlijk het Van Gogh Museum in Amsterdam toont een aantrekkelijk overzicht van zijn werk, maar de periode waarin Vincent van Gogh bewust voor het kunstenaarschap koos speelde zich af in Brabant. 2015 staat in het teken van Vincent. In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Dit moment wordt aangegrepen om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren met een kwalitatief hoogstaand programma: belangwekkende tentoonstellingen, fietsroutes, kunstmanifestaties. Een uitgelezen moment om Brabant te bezoeken, zijn de geboortegrond en Vicent jonge jaren beter te leren kennen.

Voor een groot aantal mensen -met net als u- belangstelling voor het leven em werk van Vincent van Gogh, hebben wij dit arrangement in het afgelopen jaar met veel plezier verzorgd. Wij nemen u mee langs die plaatsen waar het landschap of bebouwing nog  de kenmerken draagt, die Vincent van Gogh hebben geinspireerd en die hij in zijn vroege werk verbeeld heeft in de tijd dat hij hier in Brabant verbleef.

 


Een zestal plaatsen in de provincie Noord-Brabant: Zundert, Zevenbergen, Tilburg, Helvoirt, Etten-Leur en Nuenen hebben een relatie met de schilder Vincent van Gogh. Vier van deze plaatsen laten de binding uit het verleden met Vincent van Gogh graag zien.


In Zundert, waar Vincent van Gogh op 30 maart 1853 werd geboren, als oudste in een predikanten gezin met vijf kinderen, is zijn geboortehuis gesloopt. Echter in een geheel verbouwd herenhuis, "Het Vincent van Gogh Huis" kan men in Zundert doormiddel van multi media presentaties kennis kan nemen van het leven van het Gezin Van Gogh in dit Brabantse dorp. Een opstelling zo gemaakt alsof men Vincent zelf spreekt en hem ontmoet.
Het tweede deel van de presentatie legt de verbanden bloot met kunstenaars die door Vincent van Gogh zijn beïnvloed en of geïnspireerd tot in de huidige tijd.

Etten-Leur heeft een kleine, oude kosterswoning ingericht met een overzicht van zijn werk in Etten. Het overzicht illustreert de start van Vincent’s carrière als kunstenaar.

In Tilburg, waar Vincent van Gogh als leerling op de HBS heeft gezeten, is het klaslokaal waar hij ooit tekenles kreeg, in oude luister hersteld. Hedendaagse kunstenaars worden betrokken in het tekenonderwijsprogramma dat “Vincent’s Tekenlokaal” voor de jeugd in Tilburg is opgesteld. Hiermee wordt de aandacht op de tijd dat Vincent Van Gogh in Tilburg verbleef duidelijk in kaart gebracht.


Nuenen. Hier is vanaf april 1976 het Van Gogh Documentatiecentrum gevestigd. Aan de hand van foto's, reproducties en archieven wordt een beeld gegeven van zijn Nuenense periode. Vanaf juli 2010 krijgt de bezoeker in Nuenen in het Vincentre op een eigentijdse wijze via een belevingswereld informatie over het leven en werken van de kunstenaar in het Brabantse dorp Nuenen. Vincent van Gogh woonde en werkte er twee jaar en produceerde in Nuenen 196 schilderijen en 263 tekeningen.


Bed and Breakfast Tilburg "Gust van Dijk" wil graag de aandacht te vestigen op de binding van de regio met de jonge jaren van Vincent van Gogh. Daarom kunt u met Bed and Breakfast Tilburg “Gust van Dijk” in een exclusief VIP arrangement "Vincent van Gogh in Brabant" gaan ontdekken. De maximale deelname is beperkt tot vier personen.

Vincent van Gogh in Brabant detail Aardappeleters 


Tijdens het arrangement wordt u gegidst door het kunstenaarsduo dat de drijvende kracht is achter een reeks spraakmakende initiatieven, zoals de Gust van Dijk ART-tours. Kunstenaars en organisatoren, die als Brabanders de beste plekjes weten waar het genieten is en waar u, in alle opzichten, uitstekend wordt begeleid en verzorgd.

Heeft u belangstelling om met ons op reis te gaan, op Kunst Safari langs die plaatsen waar Vincent verbleef, zijn geboorte dorp Zundert en Nuenen waar hij bijvoorbeeld zijn beroemde schilderij de “Aardappeleters” schilderde? Een ontdekkingstocht naar inspiratie en de herkenningspunten van toen?  Zo mogelijk een aanleiding om ook hedendaagse kunstenaars in Brabant te ontmoeten?

Het boeken van dit twee daagsarrangement is al mogelijk met een prijs vanaf € 237, per persoon. Heeft u belangstelling om samen met bijvoorbeeld een bevriend stel dit arrangement door ons te laten verzorgen, dan nemen wij graag de nadere details van dit aanbod met u door. Neemt u dan even contact met ons op en bel: 013 5444495 of stuur een e-mail. 
Om uw keuze makkelijk te maken, wij spreken behalve Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Een nader inkijkje in het persoonlijk leven van Vincent van Gogh? Lees dan zijn brieven, volg deze link


<<< terug