Bed and Breakfast Tilburg Link naar onze Facebook pagina Link naar onze Google Plus pagina
 Sfeervol Overnachten in Tilburg Centrum | Booking +31(0)13 544 4495 | Home 

 

Philippe de Montebello addresses the 19th Nexus-lecture

Philippe de Montebello 19de Nexus-lezing
Zaterdag 31 maart 2012, Aula van de Universiteit van Tilburg, aanvang 14:00u

Philippe de Montebello verzorgt op 31 maart 2012 de 19de Nexus-lezing op de Universiteit van Tilburg.  Na een leven lang (31 jaar) als directuer verbonden te zijn geweest aan The Metropolitan Museum of Art in New York, nam De Montebello in 2008 afscheid als directeur.

Philippe de Montebello
geldt in de internationale museumwereld als levende legende. Met zijn uitgesproken keuze voor de allerhoogste standaarden op artistiek, cultureel en museaal gebied en zijn streven zo veel mogelijk mensen met 'grote kunst' kennis te laten maken, is De Montebello uitgegroeid tot een wereldwijd gerespecteerd icoon van goede smaak, professioneel gezag, eruditie en persoonlijke flair. Hij wordt alom gezien als een van de meest monumentale figuren uit de westerse humanistische traditie in onze tijd.

Niet één maar twee hoge onderscheidingen
In 2009 kende president Obama De Montebello de National Humanities Medal toe. Dit nadat president Bush hem in 2002 al had onderscheiden met de National Medal of Arts. Een zeer uitzonderlijke eerbewijs. Dat iemand met beide eerbewijzen werd onderscheiden, is sinds de instelling van de onderscheidingen nog slechts drie keer voorgekomen.

Philippe de Montebello werd in 1936 geboren in Parijs. Nadat het gezin begin jaren vijftig naar de Verenigde Staten was geëmigreerd, werd De Montebello in 1955 Amerikaans staatsburger. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan Harvard University en New York University’s Institute of Fine Arts. Met een onderbreking als museumdirecteur in Houston (1969-1974) is De Montebello zijn leven lang verbonden geweest aan The Met. Eerst als jonge conservator en vanaf 1977 als directeur. Als ‘director emeritus’ bekleedt hij momenteel een leerstoel ‘in the History and Culture of Museums’ aan het New York University’s Institute of Fine Arts.

Directeur

Als directeur slaagde Montebello er in de expositieruimte van het Metropolitan Museum spectaculair uit te breiden, belangrijke kunstverzamelingen en individuele meester-werken aan de museumcollectie toe te voegen. Jaarlijks tientallen exposities en educatieve programma’s te verzorgen en zo van het museum de belangrijkste bezoekersattractie van New York te maken. 


De 19de Nexus-lezing
Deze 19de Nexus-lezing "The Academy and the Museum in a Global Age" uitgesproken door Philippe de Montebello is een uitstelende gelegenheid om Tilburg te bezoeken en het bijwonen van de Nexus-lezing te combineren met een bezoek aan Museum De Pont, om daar op de volgende dag de tentoonstelling van Ai Weiwei te bezichtigen.

Let op: Voor de Nexus-lezing dient u kaarten te bestellen à € 35,00 p.p.
Gaat U daarvoor naar de website van het Nexus-instituut, volg hiervoor de onderstaande link

Link naar het Nexus-Instituut
<<< terug